Bibliotheek Leidsche Rijn feestelijk geopend

Foto: Linda van den Hoogen

De nieuwe bibliotheek in het Leidsche Rijn Centrum is vanmiddag officieel geopend door wethouder Anke Klein. Met de komst van deze bibliotheek aan het Brusselplein is de Vinex ruim 36.000 boeken rijker.

(door Linda van den Hoogen, student HU, School voor Journalistiek)

Al vanaf 23 april konden er boeken geleend worden bij de bibliotheek in Leidsche Rijn, maar pas vandaag vond de officiële opening plaats. Het moderne gebouw, speciaal voor de opening geheel omwikkeld met een grote oranje strik, werd na een openingsact van De Vrijstraat officieel geopend door wethouder Anke Klein. Zij noemde de nieuwe bieb de huiskamer van de wijk. Naast het lenen van boeken is er namelijk ook ruimte om te lezen, werken, studeren of bij te praten in een van de vele zitjes.

Oranje strik

Terwijl de ramen nog werden gezeemd, was het aan Anne Klein de taak om de grote oranje strik door te knippen. Met feestelijke muziek op de achtergrond stroomden de vele aanwezigen het gebouw langzaam binnen waar het kunstwerk van Saskia Noor van Imhoff werd onthuld. De kunstenaar maakte een met de hand getekende neon lijn die in een woord eindigt: nazinnen. Kunst in openbare ruimtes wordt vanuit de Gemeente Utrecht erg gestimuleerd. Volgens Klein is kunst een aanleiding voor een gesprek. Het zorgt voor verbinding en maakt iets los bij mensen.

Buurten in de Bieb

De bibliotheek is een ontwerp van architectenbureau Rapp + Rapp en bestaat uit drie etages. De begane grond en eerste verdieping zijn vierkant, de tweede verdieping is rond. Op de begane grond zit de horecagelegenheid Buurten in de Bieb gevestigd waar je terechtkunt voor een kop koffie en een lunch. Ook De Speelplaats is op de begane grond. Deze afdeling is speciaal gericht op 0 tot 8-jarigen. 8 tot 12-jarigen kunnen terecht op de eerste verdieping waar ook het Lab is. Hier zijn wekelijks verschillende activiteiten die alles te maken hebben met computers en robots. In het ronde gedeelte van het gebouw is het wijkbureau gevestigd.

Luie trap

Van de begane grond naar de eerste verdieping gaat een grote, luie trap, in het midden van het gebouw. Deze trap is tegelijkertijd ook een tribune met tachtig zitplaatsen. Het gehele jaar door worden er in de bibliotheek verschillende activiteiten, voorstellingen, workshops, evenementen en debatten voor jong en oud georganiseerd.

Energieneutraal

De nieuwe bibliotheek in Leidsche Rijn is energieneutraal. De 240 zonnepanelen op het dak voorzien het gehele gebouw van energie, ventilatie, verwarming en elektrische apparatuur. Duurzame LED-verlichting werkt slim in op de aanwezigheid van het aantal mensen en alle plastic stoelen die te vinden zijn in de bieb zijn gemaakt van gerecyclede PET-flessen. En natuurlijk kookt horecagelegenheid Buurten in de Bieb niet op gas.

Feest

Dit openingsweekend zijn er verschillende activiteiten in de bieb. Zo staat er zaterdag een workshop dichten op het programma, komt Nijntje langs om mee op de foto te gaan en is het Wijkbureau aanwezig voor alle vragen over Leidsche Rijn. Zondag is er voor de jongste inwoners van de Vinex een theatervoorstelling van het boek ‘Welterusten kleine beer’ en leert spelcoach Zoeteke Lughthart in de workshop ‘Hoe word je een filmster?’ hoe je een scène op papier in beeld brengt. Zowel zaterdag als zondag staan de enthousiaste medewerkers klaar voor een rondleiding door de bibliotheek.

 

Cookieinstellingen