Ouderen kunnen hun zelfredzaamheid laten meten

Foto: hu

Ouderen kunnen soms wat moeilijker uit de voeten, letterlijk. Boodschappen doen, fietsen of traplopen kan lastig zijn. Komende dagen kunnen ouderen hun zelfredzaamheid laten meten door studenten en onderzoekers van de Hogeschool Utrecht.

Een groeiend deel van de mensen van 65 jaar en ouder ervaart fysieke problemen. Soms zijn ze zo groot dat veilig, onafhankelijk leven in de eigen woning niet meer mogelijk is. De ‘fysieke zelfredzaamheid’ is dan in het geding.

Zelfstandig wonen

Studenten en onderzoekers van de Hogeschool Utrecht onderzoeken welke kenmerken en vaardigheden iemand nodig heeft om zelfstandig te kunnen blijven wonen in de toekomst. Een belangrijk deel van iemands fysieke zelfredzaamheid wordt bepaald door zijn of haar lichamelijke conditie, bijvoorbeeld uithoudingsvermogen, balans of spierkracht. Maar ook andere dingen spelen een rol. Het blijkt bijvoorbeeld dat iemand die zich moeilijk kan aanpassen aan nieuwe situaties meer moeite heeft om zelfredzaam te blijven dan iemand die zich makkelijk aanpast. Daarom bestaat de meting van fysieke zelfredzaamheid uit lichamelijke testen én een aantal vragenlijsten.
Door nu de fysieke zelfredzaamheid van een grote groep ouderen in kaart te brengen, hopen de onderzoekers dat in de toekomst meer mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Wil je inzicht krijgen in je eigen fysieke zelfredzaamheid? Dat kan!

Gratis metingen

Iedereen van 65 jaar en ouder is van harte welkom bij de gratis meting op: Donderdag 16 mei van 12:00-17:30 bij de buren Parkwijk (Eerste Oosterparklaan 76). Vrijdag 17 en 24 mei in woon/zorgcentrum de Parkhof in Vleuten. Van 9:30-12:30 zijn we te vinden in de oefenzaal van de Hindersteinflat (1 e verdieping) en van 13:30-16:30 in het Grand Café van Parkhof. De meting duurt een klein uurtje.

Slaaprobot Somnox

Op donderdag 16 mei in Parkwijk en 24 mei in woon/zorgcentrum de Parkhof zorgen we ook voor een demonstratie van slaaprobot Somnox en ‘pratend bloempotje Tess’. Heb je vragen over deelname of wil je je zich aanmelden? Dan kun je mailen naar [email protected] of telefonisch contact opnemen met Esther Molenaar 06-14635754.

Op de foto van links naar rechts: fysiotherapeut Suze Toonders en huisarts Karolien van den Brekel van Julius Gezondheidscentrum Terwijde. Zij onderschrijven het belang van fysieke zelfredzaamheid.

Cookieinstellingen