Inwoners Utrecht verbruiken tweemaal zoveel drinkwater als ze denken

Foto: Provincie Utrecht

Hoeveel drinkwater denk je dat je per dag gebruikt? Inwoners van Utrecht denken dat ze elke dag 63,6 liter gebruiken. In werkelijkheid is dat 120 liter. Veel hè!

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking ervaart de daadwerkelijke hoeveelheid als schokkend. Daarom is Vitens een campagne gestart om Nederlanders bewust te maken van het eigen waterverbruik. Ook krijgen ze tips om water te besparen. De provincie Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden ondersteunen de oproep ‘Zuinig op ons water’.

De provincie heeft samen met Vitens een langetermijndrinkwaterstrategie (2040), waarin staat hoe we ervoor zorgen dat er ook in de toekomst schoon en voldoende drinkwater is. Waterbesparing is daarin belangrijk, naast het vergroten en zoeken naar nieuwe locaties om drinkwater te winnen. Intussen neemt de druk op de kwaliteit van het grondwater toe, omdat bijvoorbeeld medicijnresten in het water achterblijven. Grondwater is de bron voor ons drinkwater.

Door economische ontwikkeling, bevolkingstoename en klimaatverandering (droogteperioden) neemt de vraag naar drinkwater al enige jaren toe. Vitens gaat in zijn strategie uit van een groei van 10 procent toename in de vraag naar drinkwater in 2040.

60 liter per douchebeurt

En waar valt nu het meeste te besparen? Het meeste water wordt verbruikt tijdens het douchen, het naar de wc gaan en de tuin sproeien. Daar valt dan ook de meeste winst te behalen als het om waterbesparing gaat: korter douchen scheelt al heel veel. We douchen gemiddeld 8,3 minuten, vijf keer in de week (gemiddeld hè!). Daar gaat ongeveer 60 liter aan op. 45 procent gebruikt een besparende douchekop, en 17 procent een stortdouche. Deze douchegenieters douchen niet langer, maar wel vaker per week: 5,4 keer per week. Nog een sanitairfeitje: een derde van ons gebruikt nooit de spoelonderbreker van het toilet – u weet wel, die knop voor maar een klein spoelbeurtje. Door de juiste spoelknop op het juiste moment te gebruiken kun je dagelijks acht liter besparen.

Regenton

Driekwart van de Nederlanders heeft een tuin. Slechts een derde gebruikt een regenton. En dat terwijl een kwartier de tuin sproeien 100 liter water kost. Door een regenton neer te zetten en het hele jaar door te gebruiken, bespaar je kostbaar drinkwater.
Besparen op drinkwater is dus eigenlijk helemaal niet zo moeilijk…

Op de foto de start van de campagne van Vitens.

Cookieinstellingen