Plannen nieuwbouw Dirck Hoetweg leiden tot commotie

Foto: petitie24

Er zijn plannen voor nieuwbouw op de plek aan de Dirck Hoetweg 5, waar nu een sportschool en een kinderopvang zijn gevestigd. Het huidige gebouw – het voormalige informatiecentrum Leidsche Rijn – moet gesloopt, als het aan de gemeente ligt.

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met deze beoogde ingrijpende herontwikkeling van het terrein. De sportschool en kinderopvang worden dan opnieuw gebouwd, en gevestigd in de twee nieuwe torens van zes verdiepingen waarin circa 50 extra huurwoningen komen. Deze nieuwe woningen betekenen een wijziging van het bestemmingsplan, waarin alleen ruimte is voor cultureel-maatschappelijke voorzieningen. Het huidige gebouw was altijd bedoeld als tijdelijk, en de eigenaar van het pand benaderde de gemeente met plannen voor nieuwbouw. De gemeente stemde daarmee in, en stelde dat van de 50 huurwoningen 20 procent sociale huur moet zijn (10 woningen dus), 50 procent middenhuur en 30 procent dure huur.

Verkeersveiligheid en ruimtelijke uitstraling

Omwonenden zijn het niet eens met deze plannen vanwege de verkeersveiligheid en de ruimtelijke uitstraling. Zij vinden de Jan Wolkerssingel, waar het extra verkeer overheen geleid zal worden, al onveilig en erg druk, net zoals het bruggetje naar Grauwaartsingel. Honderden extra auto’s per dag via deze knelpunten zijn onacceptabel, stellen zij. Wat de ruimtelijke uitstraling betreft: de openheid rondom het water van Grauwaart vormt het gezicht van de wijk en de aanblik van het nieuwe Leidsche Rijn Centrum. Zij willen het uitzicht op alle kanten van de singel behouden; het centrale laatste open stukje mag niet worden dicht gebouwd.

Sluipverkeer

Overigens stelt de gemeente dat de ontsluitingsweg tussen de Dirck Hoetweg en Jan Wolkerssingel oneigenlijk wordt gebruikt. Om sluipverkeer in de toekomst te voorkomen wordt deze weg afgesloten. De ontsluiting van het terrein vindt straks plaats via de Jan Wolkerssingel. Een volledige ontsluiting via de Dirck Hoetweg is niet verkeersveilig te realiseren volgens de gemeente.

Petitie tekenen

De omwonenden zijn een petitie gestart, waarin zij de gemeente oproepen om binnen het bestemmingsplan te blijven bij herontwikkeling. Als wijkbewoners ondersteunen zij wel het vergroenen van de huidige parkeerplaats van de sportschool en het kinderdagverblijf, in lijn met de rest van de singel. Je kunt deze hier tekenen: geen-flatgebouw-boven-fit-for-free-dirck-hoetweg.

Cookieinstellingen