1600 pixels: een ervaringskunstwerk op het Berlijnplein

Foto: David Galjaard

De vierkante pilaar op het Berlijnplein bij de rode bioscoop is de moeite waard om van dichtbij te bekijken. Want hij is als je er omheen loopt, telkens anders.

Het is een kunstwerk dat bestaat uit 1600 pixels die door middel van 3D geprinte armaturen alleen van een bepaalde kant te zien zijn. Zo verandert het beeld dat je ziet vanaf elke plek waar je staat en vanaf elke afstand. Als je in de bus zit die langs het Berlijnplein rijdt zie je iets anders dan wanneer je er langs loopt. Best fascinerend. Het kunstwerk heet Solid Cinema en is gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Gosse de Kort. “Wanneer je door een gebouw loopt, verandert jouw ervaring van het gebouw continu terwijl het gebouw hetzelfde blijft”, zegt Gosse. Deze visie heeft hij vertaald in zijn lichtinstallatie Solid Cinema.

1600 armaturen

Om dit werk te kunnen maken zijn data, 3D printtechnologie, complexe software en rekentijd nodig. Op technisch vlak was het creëren van Solid Cinema dus een uitdaging. Na analyse van het gebruik van de omgeving, werden aan 40 ‘posities’ in de ruimte verschillende lichtbeelden toegekend. Deze lichtbeelden zijn vervolgens omgezet naar uitsparingen in de armaturen rondom de pixels. In totaal levert dit 1600 unieke 3D geprinte armaturen op, elk verschillend in vorm en belichting.

Parametrische software

Een te ingewikkeld proces om met de hand uit te voeren, dus heeft Gosse de Kort in samenwerking met programmeur Gerard Petersen een parametrische software ontwikkeld. Het bijzondere aan deze software is dat die ook voor praktische doeleinden kan worden ingezet. Denk aan verschillende boodschappen die te zien zijn vanuit verschillende hoeken. De informatievoorziening voorkomt zo onnodige lichtvervuiling, is doelgericht en wordt gecombineerd met een leuke ervaring.

Bekijk de video van Solid Cinema hier.

Reacties

Cookieinstellingen