Beversporen ontdekt bij Haarrijnseplas: “Wow, dat is gaaf”

Foto: Boswachter Mes

Langs de A2 bij de Haarrijnseplas zijn beversporen gevonden. Volgens Natuurmonumenten gaat het om een geweldige ontdekking.

In het verleden zwierf er een bever rond op Landgoed Haarzuilens zelf, maar dat het dier nu ook langs de A2 zit, wisten ze bij Natuurmonumenten nog niet. De sporen laten zien dat de bever weer vaker in de Utrechtse wateren rondzwemt. boswachter Roy Mes, die de ontdekking op twitter deelde, vertelde tegen RTVUtrecht dat het steeds beter gaat met de bever. “Hij is terug van weggeweest. Omdat het heel lang geleden is dat het dier hier in Utrecht leefde en nu weer teruggekomen is, is dat heel bijzonder.”

Haarzuilens zeer geschikt voor bevers

Natuurmonumenten durft niet te zeggen hoeveel bevers er nu in de buurt van Haarzuilens zitten. “Vorig jaar is er één gespot. Maar of het er nu meer zijn, dat weet ik niet. Het kan zijn dat er ergens een burcht gebouwd wordt, maar dat heb ik nog niet gehoord of gezien,” aldus Roy Mes, die ook de mogelijkheid openhoudt dat de eerder bij Haarzuilens gespotte bever nu langs de A2 zit. Volgens Mes is het gebied rondom Haarzuilens zeer geschikt voor bevers, ondanks dat het een drukke omgeving is. “Je hebt er een hoop waterwegen, sloten en plassen. Ook is er een hoop zacht hout, zoals wilgensoorten en populieren. Dat zijn wel bomensoorten waar de bever goed bij gedijt.”
Natuurmonumenten is al langer bezig met een onderzoek naar de beverpopulatie in onze provincie en neemt de ontdekking van de sporen langs de A2 daar nu in mee.

(Bron: RTVUtrecht)

Reacties