Ben Liebrand: “Publiek in Azotod is fantastisch!”

Foto: Femke

DJ Ben Liebrand – beroemd om zijn mixen – komt gráág in Azotod. Dit weekend zette hij dit muziekpodium weer twee avonden op z’n kop met zijn heerlijke discomixen. Wij spraken met hem backstage bij Azotod.

“Waarom ik hier graag kom? Het publiek is fantastisch, echt. Dat maakt het voor mij leuk om hier te draaien, meer heb ik niet nodig.” We zitten met Ben Liebrand backstage bij Azotod in De Meern: een kale, helverlichte ruimte met een plakkerige tafel, wat stoelen, een Ikea-bankje en een TL-balk aan het plafond. Ben ziet er de charme wel van in, wat dat betreft heeft hij geen sterallures. Het hoort eigenlijk ook zo, lacht hij.

In the Mix

Ben Liebrand-mixen zijn befaamd. In 1983 kwam hij voor het eerst op de radio, maar hij draait al veel langer. Iedereen die iets ouder is dan dertig herinnert zich Ben Liebrand wel van In the Mix op Radio Veronica en van de minimixen op Radio 3. En hij is nu nog elke vrijdagochtend bij Gerard Ekdom op de radio te horen en op zaterdagavond bij Radio Veronica. Elk jaar maakt Ben Liebrand een jaarmix, waarin hij alle nieuwe muziek van een jaar samenbrengt. Maar in Azotod is het twee avonden achter elkaar onvervalste disco waar iedereen blij van wordt.

Paar stickjes

“Azotod is leuk door de mensen die hier zijn”, vertelt Ben. “Het is ook een beetje mijn feestje, als je ziet hoe het publiek hier reageert, dat is echt geweldig.” Hij draait niet zo heel vaak – echt niet elk weekend zit vol – en bij voorkeur op locaties die hij leuk vindt. “Kijk, je kan ook in de Ziggo draaien als onderdeel van een veel langer durende avond, maar daar komt het publiek niet speciaal voor mij. Hier wel, en ik heb alle tijd. Dat is echt geweldig.” Veel bagage neemt hij niet mee naar Azotod; alles wat hij nodig heeft staat op een paar stickjes. “Maar ik bereid het goed voor hoor. Ik vergelijk het wel eens met koken: welke kruiden passen bij een gerecht, en welke combinaties zijn verrassend. Zo doe ik dat ook met de nummers die ik mix. Soms probeer ik ter plekke iets uit tijdens zo’n avond, maar niet veel. Gisteravond was trouwens heel anders dan vanavond; ik doe niet twee keer hetzelfde.” Hij bedoelt maar: het moet ook voor hem leuk blijven.

Canada

Ben Liebrand woont in Canada, 7344 kilometer hier vandaan. “Maar als ik twee avonden word geboekt is het goed, daar kom ik voor over vliegen.” Hij combineert zijn optredens altijd met familiebezoek; hij logeert bij zijn zus. In Canada treedt hij ook op, maar daar is het heel anders vertelt hij. “We noemen het daar geen disco, want dan komt er echt geen enkele man op af, laat staan op de dansvloer. Het is daar veel lastiger om een hele avond te vullen met disco, terwijl het hier juist populair is en er net zo veel mannen op de dansvloer staan als vrouwen.” Overigens beperkt Ben zich echt niet tot disco; hij verzorgt geregeld ook house-events. “En daar is niks old-schools aan!”

Lekker dansen

De twee avonden dat Ben Liebrand in Azotod komt zijn enorm populair en steevast stijf uitverkocht. Een kleine rondgang door het publiek leert dat niet alleen Leidsche Rijners, Merenezen en Vleutenaren naar Ben Liebrand komen, we treffen ook mensen uit Abcoude en Amsterdam. Zij weten dat een avondje Ben Liebrand goed is voor een avondje lekker dansen.
Het is 23.00 uur, tijd om te draaien. Als Ben Liebrand het podium op gaat, wordt hij met luid gejuich ontvangen. Eerst nog even snel op de foto en dan begint ie. De zaal gaat los.

(op de foto Mariëtte van Leidsche Rijn Nieuws en Ben Liebrand)

https://www.facebook.com/BenLiebrandDJ/

Reacties