Essentaksterfte heerst in De Meern

Foto: Pixabay

Veel essen in De Meern zijn ziek. Ze moeten gekapt.

En dat gaat deze week gebeuren. De essen lijden aan de essentaksterfte, dat is een bomenziekte die wordt veroorzaakt door een schimmel die oorspronkelijk uit Aziƫ komt. Door dat verre land van herkomst heeft die schimmel hier geen natuurlijke vijanden en kan ongeremd zijn gang gaan hier. De essentaksterfte is te herkennen aan langgerekte bruine plekken op de bast. Doordat takken langzaam maar zeker allemaal afsterven, is een besmette boom meer dood dan levend. Vooral jonge bomen sterven vaak volledig af; oudere essen kunnen essentaksterfte makkelijker overleven omdat ze sterker zijn. Er is geen middel beschikbaar om de sterfte tegen te gaan.

72 essen gekapt

Deze week worden in het Kloosterpark 50 essen gekapt, in het Meentpark 15 essen en in het Mauritspark 7. De besmette bomen werden ontdekt tijdens de controle van de 24.000 essen die in Utrecht staan. Er worden nieuwe bomen en struiken geplant om de zieke essen te vervangen. Dat gebeurt in het plantseizoen, dan van november tot en met maart loopt.

Reacties