Toekomstige bewoners Boulogne en Belvedere in Leidsche Rijn Centrum gedupeerd

Foto: LRC

“In eerste instantie zouden de appartementen in mei 2018 worden opgeleverd. Dat is nog steeds niet gebeurd. Ik woon inmiddels weer bij familie.”

Aldus een van de gedupeerde toekomstige bewoners van het gebouw De Boulogne in Leidsche Rijn Centrum, die liever niet met haar naam in de krant wil. De Boulogne telt 69 appartementen, en dus inmiddels evenzoveel gedupeerden. In De Belvedere komen 75 appartementen die eigenlijk ook allang opgeleverd hadden moeten worden. Intussen zitten veel van de toekomstige bewoners met de handen in het haar.

Gebreken verhelpen

“De oplevering wordt steeds uitgesteld omdat Vesteda, de verhuurder, zegt dat er nog gebreken zijn die eerst verholpen moeten worden. Maar wij zijn er geweest – in augustus was er een meet- en kijkdag – en het gaat echt om kleine dingen die niet zo lang hoeven te duren. Denk bijvoorbeeld aan verkleurd behang, een kozijn dat een beetje scheef staat en balkondeuren die niet goed sluiten. Dat is allemaal prima te verhelpen als je er al woont. Intussen zitten veel mensen in de problemen.” De toekomstig huurster is niet de enige die noodgedwongen andere woonruimte moest zoeken. Ze hoort ook van mensen dat ze hun huis al hebben verkocht.

Geen projectplanning

Ze vervolgt: “Vesteda zegt dat ze alle appartementen in één keer goed willen opleveren, en dat het juridisch niet kan dat er na oplevering nog wat aan moet gebeuren. Maar ik betwijfel dat. Wat ook vreemd is: de aannemer zou geen projectplanning hebben, dus Vesteda heeft geen controle over het traject en zegt niet op de stoel van de aannemer te kunnen gaan zitten.”

Huur opgezegd

Na de kijk- en meetdag in augustus is de huurders op het hart gedrukt dat ze er zeker in september of oktober in zouden kunnen. “Daarom heb ik mijn huur opgezegd. Ik had een opzegtermijn van twee maanden en vond het anders jammer van mijn geld.” Een groep huurders heeft begin deze maand een bericht aan de aannemer gestuurd met de vraag hoe het er voor staat. Ze kregen vorige week het bericht dat hij de sleutels had ingeleverd en dat hij klaar was en dat hij vermoedde dat de huurders dus snel bericht zouden krijgen. “Ik ben wezen kijken”, aldus de huurster, “en er zijn geen werklui meer aanwezig en het karton dat op de vloer lag ter bescherming is ook weg. Maar wij hebben nog niets gehoord, dat is toch gek?”

Legionellacheck

Vesteda bevestigt dat de complexen De Boulogne en De Belvedere vorige week door de aannemer zijn opgeleverd aan LRC bv, de ontwikkelcombinatie van ASR en Vesteda. “Dit betekent echter niet dat de woningen al gereed zijn voor verhuur. Voordat wij tot inhuizing kunnen overgaan, zijn er nog een aantal punten die door de aannemer moeten worden afgehandeld. Dit is in het belang van de veiligheid van onze toekomstige bewoners. Het afhandelen van de punten betreft niet alleen de woningen maar ook de algemene ruimtes als trappen, lift en entreehal. Vervolgens dienen wij nog een check te doen op legionella. Dit is noodzakelijk als gevolg van de tijdelijke leegstand”, aldus een woordvoerder van Vesteda.

‘Zo snel mogelijk’

Ze geeft aan dat Vesteda ‘er alles aan doet om de opleverpunten zo snel mogelijk op te lossen en probeert de toekomstige bewoners hierover zo goed mogelijk te informeren’. Een exacte datum noemt ze echter niet. Dus de toekomstige bewoners weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn.

Reacties