Oliebollen bakken? Giet het vet niet door wc of gootsteen!

Foto: MB

Sta je ze al lekker te bakken, die oliebollen, appelbeignets, kaneelbollen en meer van dat lekkers? Denk dan ook even na wat je met het vet doet na afloop.

Want het is niet goed als dat in het riool terechtkomt. Het stolt en verstopt de boel. Dat kan ook gebeuren als je het door de gootsteen of toilet giet. Met alle gevolgen van dien, want als de verstopping in de afvoer van toilet of gootsteen zit, zou je zomaar de hele boel moeten laten openbreken om de verstopping te verhelpen. Als de verstopping verderop in het riool gebeurt, kost het gemeente en de waterschappen geld, en dat betalen wij uiteindelijk ook zelf.

Frituurvet wordt biobrandstof

Dus geen vet wegspoelen, hoe verleidelijk – want gemakkelijk – dat ook lijkt. Beter kun je het vet in een leeg melkpak of in de originele verpakking terug gieten en in één van die gele containers gooien die bij steeds meer supermarkten buiten staan. Of je brengt ze naar de Stits. Hier vind je de verzamelpunten: Frituurvet, recycle het. Je frituurvet krijgt dan een tweede leven als biobrandstof.

Keukenpapier

Nog een tip: spoel je pan waar vet in heeft gezeten niet ‘schoon’, maar gebruik keukenpapier om ‘m schoon te vegen. Anders komt dat vet in je vaatwasser of in het riool terecht en dat is niet goed. (En verder vooral genieten van de oliebollen!)

Reacties

article
18145
Oliebollen bakken? Giet het vet niet door wc of gootsteen!
Sta je ze al lekker te bakken, die oliebollen, appelbeignets, kaneelbollen en meer van dat
https://leidsche-rijn.nieuws.nl/2018/12/31/18145/
2018-12-31T11:23:32+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/417/2018/12/31112251/oliebollen-715x408.jpg
oliebollen vet
Algemeen, Geen categorie, Gemeente