Lions Vleuten-De Meern willen slechtzienden aan werk helpen

Foto: jec

Lionsclub Vleuten-De Meern gaat samenwerken met Bartiméus, een stichting die blinden en slechtzienden helpt. Samen gaan ze zoeken naar werkgelegenheid voor mensen met een visuele beperking.

De voorzitter van Lions Internationaal, Thomas Calis, is sinds zijn jeugd aan één oog blind. Hij vertelt: “Dagelijks ervaar ik wat het betekent om te leven met een beperkter gezichtsveld. Ik ben ervan overtuigd dat er heel veel mogelijk is ondanks een visuele beperking. Naar schatting heeft slechts 50% van de mensen met een ernstige visuele beperking ondanks een afgeronde opleiding een betaalde baan.”

Bovengemiddelde motivatie

Werkgevers hebben eigenlijk geen goed idee van de  mogelijkheden die er zijn, over wat blinden en slechtzienden wél kunnen. Met bijvoorbeeld een aanpassing aan een computer kunnen mensen met een visuele beperking net als ieder ander volledig functioneren in uiteenlopende functies. “Er blijft veel potentie liggen, dat is bijzonder jammer en eigenlijk ook niet nodig”,  vindt Thomas. “Zeker als je bedenkt dat het doorzettingsvermogen en de motivatie bij deze groep bovengemiddeld is gezien de strijd die zij al geleverd hebben. Neem daarbij ook nog mee dat er op dit moment veel krapte is op de arbeidsmarkt. Wij willen daar verandering in brengen en stappen zetten naar een samenleving waarin ook mensen met een visuele beperking makkelijker een betaalde baan kunnen vinden.”

Werkpad

De Lions gaan samenwerken met Werkpad en Bartiméus. Werkpad is een jobcoach-organisatie voor mensen met een visuele of auditieve beperking. En de Lions op hun beurt hebben een enorm netwerk van potentiële werkgevers. Samen met Werkpad gaan ze het gesprek organiseren tussen ondernemers en kandidaten. Deze gesprekken moeten de onbekendheid wegnemen en een deur open zetten naar een mogelijke aanstelling.

Reacties