Rattenoverlast, óók in Leidsche Rijn

Foto: @Utrecht

De rat rukt op, ook in Leidsche Rijn. Dit jaar kreeg de gemeente Utrecht al tientallen meldingen van rattenoverlast. En je zou denken dat dat beest alleen in de hoeken en gaten van de oude stad opduikt, maar niets is minder waar.

De rattenoverlast beperkt zich niet tot oude of achterstandswijken: van het Domplein tot in Leidsche Rijn is sprake van overlast. Op bijgevoegd kaartje staan de meldingen van rattenoverlast in Utrecht. Let wel: dit zijn de meldingen die bij de gemeente zijn binnengekomen. De meldingen die alleen bij de woningcorporaties binnen komen, staan hier niet bij. Aan de ‘oude’ kant van Utrecht is meer rattenoverlast dan aan onze kant, maar desalniettemin is het knaagdier hier ook aanwezig.

Kabels doorknagen

Rioolwerkzaamheden, nieuwbouw en zwerfvuil trekken ratten aan. Dus ook afval dat náást de ondergronds containers wordt gedumpt. Ratten zijn gevaarlijk omdat ze ziektes kunnen overbrengen, hoewel dat niet zo vaak gebeurt. Wel laten ze natuurlijk overal uitwerpselen achter en hebben ze de neiging om kabels door te knagen waardoor er kortsluiting – en dus brand – kan ontstaan. Daarom maakte de gemeenteraad van Utrecht onlangs 75.000 euro vrij voor rattenbestrijding.

Landelijk meldpunt

De Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven voorziet dat rattenoverlast de komende tijd flink gaat toenemen, nu bepaalde rattenbestrijdingsmiddelen niet meer ingezet mogen worden. Om inzicht te krijgen in de omvang van het rattenprobleem in Nederland heeft de NVPB het landelijk Meldpunt Rattenoverlast opgezet. Er waren al wel regionale meldpunten, maar hier kunnen zowel particulieren als bedrijven als professionele ongediertebestrijders terecht, zodat er een totaaloverzicht ontstaat.

Reacties

article
17599
Rattenoverlast, óók in Leidsche Rijn
De rat rukt op, ook in Leidsche Rijn. Dit jaar kreeg de gemeente Utrecht al
https://leidsche-rijn.nieuws.nl/2018/11/27/rattenoverlast-ook-leidsche-rijn/
2018-11-27T13:22:35+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/417/2018/11/27131858/IMG_8767.jpg
rattenoverlast Utrecht
Algemeen, Geen categorie, Gemeente