Vallendesterrenregen te zien vannacht

Foto: pixabay

Oké, het is geen nieuws uit Leidsche Rijn, want het is echt ver van ons bed. Maar wel te leuk om niet te melden: de komende nachten is de kans groot dat je een ‘sterrenregen’ kunt zie.

De komende dagen neemt de kans op vallende sterren toe. Mooie bijkomstigheid is dat de wolken en regen verdwijnen en plaatsmaken voor brede opklaringen. Minpuntje is echter de maan, die de komende dagen steeds helderder wordt.

Aurigiden en Leoniden

We hebben de komende dagen met twee meteorenzwermen te maken, de zogenaamde Aurigiden en Leoniden. De zwermen lijken exotische namen te hebben, maar dat valt reuze mee. Ze worden altijd vernoemd naar het sterrenbeeld van waaruit de meteoren lijken te komen, en dan de Latijnse naam van het sterrenbeeld. De Aurigiden komen vanuit het sterrenbeeld Voerman, een sterrenbeeld dat te vinden is boven het bekende sterrenbeeld Orion. De tweede zwerm, de Leoniden, hebben als schijnbaar beginpunt het sterrenbeeld Leeuw. Leeuw kan je een eindje onder de ‘pan’ van het steelpannetje vinden, oftewel Grote Beer. Het sterrenbeeld Leeuw bestaat uit een aantal behoorlijk heldere sterren, dus zoek die even op onder de Grote Beer en je zit goed.

Tussen 4 en 6 uur ’s ochtends

De Aurigiden kun je in de nacht van donderdag op vrijdag 7 keer per uur zien. Deze ‘piek’ wordt in de nacht naar vrijdag om 5 uur ’s nachts bereikt. De Leoniden doen iets beter hun best om zich te laten zien. Vanaf de nacht naar vrijdag neemt het aantal toe en de piek wordt in de nacht naar zondag bereikt. Er kunnen dan rond 5 uur ’s nachts 10 Leoniden gezien worden. Tien per uur is op zich niet veel, maar aangezien de Leoniden en Aurigiden tegelijk actief zijn en er ook altijd ander gruis onze dampkring bereikt, is het totaal aantal ‘vallende sterren’ dat je kunt zien aanmerkelijk hoger. Het aantal meteoren per uur loopt op van circa 25 per uur naar ongeveer 34 per uur, en dat dan in de nacht naar zaterdag en zondag.

Cookieinstellingen