Gevaarlijk: kruising Rijnkennemerlaan – Musicallaan

Foto: R. Meeuwsen

De schuine kruising tussen de Rijnkennemerlaan en de Musicallaan, vlakbij de scholen, is onveilig, vinden veel omwonenden. Er gebeuren regelmatig ongelukken.

Fietsers op de kruising hebben voorrang, maar krijgen dat niet altijd. Verkeerskundig adviesbureau DTV heeft in opdracht van de gemeente Utrecht onderzoek gedaan naar mogelijke oplossingen waardoor de kruising veiliger zou worden, inclusief cameraobservaties. Het bureau concludeerde dat het zicht op fietsers op het fietspad van de Rijnkennemerlaan voor verkeer op de Musicallaan wordt belemmerd; aan de ene kant door bomen, aan de andere kant door bebouwing. Fietsers zijn dan pas laat zichtbaar voor de automobilist.

Hard rijden en doorrijden

De verkeersborden daar zijn goed, net als de stopstreep, maar toch wordt er niet altijd door elke automobilist en buschauffeur gestopt. Blijkbaar nodigt de weg uit tot te hard rijden en tot doorrijden, ook al staat er een stopbord. Overigens klagen automobilisten daar ook over het slechte zicht als ze stilstaan; zelfs dan is niet elke scooter goed zichtbaar. Voorrangsregels worden er niet door iedereen goed uitgevoerd. En dat in combinatie met veel verkeer als de scholen beginnen en eindigen.

Verkeersplateau

Bureau DTV heeft een aantal aanbevelingen gedaan, waaronder rijbaanscheiding, een hoger plateau of extra drempel, aangepaste schooltijden, het uitbuigen van de rijbaan en het plaatsen van een bussluis. Een aantal opties zou nog nader onderzoek behoeven, stelt DTV. Van alle voorgestelde maatregelen neemt de gemeente Utrecht het verhogen van het verkeersplateau over. “We zijn van mening dat we met de verhoging van het plateau het beoogde resultaat kunnen bereiken. Een snelheidsremmer in de vorm van een drempel of plateau is de enige fysieke maatregel die het verkeer meer kan dwingen om te stoppen. Het verkeersplateau wordt dan dusdanig steil dat autoverkeer echt moet afremmen. Bussen zullen het plateau dan stapvoets moeten op- en afrijden”, aldus de gemeente. Daarnaast wil de gemeente vragen of de basisscholen de starttijden zouden willen aanpassen.

Het is de bedoeling dat het verkeersplateau er dit jaar nog komt.

 

Cookieinstellingen