‘Rollen in Leidsche Rijn’ als thema voor fotowedstrijd

Foto: Mandemaker

Hoe toegankelijk is Leidsche Rijn met een rolstoel? Dit was het onderwerp van een fotowedstrijd met als titel ‘Vrij rollen’. Er is een foto-expositie met dit thema in Cultuurcampus Vleuterweide.

Op een van de winnende foto’s zien we het Lint in het Máximapark waarop vier broers racen; vier jongens die plezier beleven aan een zeer toegankelijk stuk Leidsche Rijn. Een mooie actiefoto van Wikke Kuller. De indruk van wethouder Maarten van Ooijen, die de foto-expositie opende: “Een plaat die plezier uitstraalt, warmte en verbinding. Drie broers die hun vierde broer met beperking omarmen.”

De titel van de andere winnende foto is ‘De Uitdaging’. Een brede vlakke, zeer toegankelijke weg wordt onderbroken door een bijna onneembare helling, die als een muur oprijst. Iedereen die wel eens in het Máximapark komt kent deze ‘berg’. Er is kracht en wilskracht voor nodig om deze hindernis in een rolstoel te nemen. Hier ontmoeten toegankelijkheid en ontoegankelijkheid elkaar. De man op de foto die de uitdaging aanging is Ben Mandemaker uit De Meern.

Ontoegankelijk

De derde foto is door de jury gekozen op fotografisch-artistieke gronden. Richard Draaijer, de maker van deze foto is beloond met de speciale UCK/Cultuur19 Prijs. Hij laat met zijn foto zien dat een toegankelijke tafel in een park (er past een rolstoel aan de tafel) ontoegankelijk is, omdat er geen verhard pad naar de tafel leidt. Door het gekozen perspectief en de (on)scherpte in de foto ontstaat een beeld dat de ontoegankelijkheid nadrukkelijk duidelijk maakt.

Een rollende foto-expositie

De komende maanden rolt de expositie langs verschillende locaties in Leidsche Rijn. De foto-expositie is de komende weken toegankelijk van maandag – vrijdag  van 14.00 – 20.00 uur en zaterdag van  9.00 – 12.30 uur in de CultuurCampus Vleuterweide, Burchtpoort 5.

Reacties