Hier kun je ín hè!

Foto: Stef Deters

Dit spiegelende futuristische bouwwerk op het Berlijnplein tegenover de bioscoop is een fascinerend kunstwerk waar je in kunt. Een steile trap leidt je omhoog en blokkeert het licht.

Het gebouw, dat door de spiegeling lijkt op te gaan in de omgeving, is bedoeld voor een kunstwerk met de naam Image Archeology. Binnen worden in een speciaal ontworpen installatie beelden uit het Utrechts archief en Instagram-foto’s van omwonenden en bezoekers toegevoegd aan een verticale live feed. Eenmaal in het systeem vervormen de beelden langzaam maar zeker tot digitale lagen.

Machine learning

Image Archeology speelt met wat de razendsnelle ontwikkelingen in techniek betekenen voor onze collectieve geschiedenis. Het systeem van de installatie is gebouwd op basis van een specifieke vorm van kunstmatige intelligentie: machine learning. Image Archeology ‘leest’ de binnenkomende beelden en herkent bepaalde aspecten zoals kleur, vorm, personen en objecten. Op basis van de opgegraven informatie bepaalt het systeem zelf hoe het beeld zal gaan vervormen. Alle beelden en vervormingen worden anoniem opgeslagen en bewaard, en het systeem leert van elke invoer. Het lijkt vergezocht, maar deze omgang met big data wordt al volop ingezet door grote bedrijven als Google en Facebook.

Selfies

In het spiegelgebouw staat uitgelegd hoe je als bezoeker beelden kunt toevoegen aan de live feed met de hashtags #imagearcheology en #raumutrecht. Eenmaal boven onthult de interactieve installatie zich als het licht aan het einde van de tunnel. Bezoekers kunnen de installatie van een afstand overzien, of een trap afdalen om de digitale lagen van dichtbij te bekijken. Gezien de inzendingen blijkt de installatie zelf bijzonder geschikt voor een selfie!

 

Cookieinstellingen