De appelpluk in Haarzuilens is begonnen

Foto: HG

Rijen appelbomen met stralend rode appels staan achter de winkel van de Haarse Gaard aan de Thematerweg in Haarzuilens. De appelpluk is deze week begonnen. Spitsuur dus.

“Kijk, in één zo’n houten kist gaan driehonderd kilo appels”, wijst Tony van Rossum, die samen met zijn partner Paulien Okkerman de Haarse Gaard runt. Hij is de derde generatie fruitteler Van Rossum in Haarzuilens. Achter de winkel is één hectare, verderop in Haarzuilens hebben ze nog zeven hectare. Ze verbouwen appels, peren, pruimen en wat bramen. Achter het trekkertje hangen vijf karretjes met elk zo’n grote houten kist. Tony rijdt de hele dag heen en weer naar de boomgaard om het fruit op te halen dat de plukkers hebben geplukt.

Rijpingsproces

“Sommige appelrassen plukken we drie keer”, vertelt Tony. “Daarbij geldt dat van de eerste pluk de beste appels afkomen, deze kunnen het langst bewaard worden. Daarna kan de rest van de appels doorgroeien, doorkleuren en verder op smaak komen.” De eerste en tweede pluk gaan namelijk grotendeels in de opslag, want ook in juni wil iedereen nog appels kunnen kopen. Paulien vertelt dat meerdere fruittelers samen hun fruit in een ULO opslaan: een koelcel met ultra low oxigen. “In die enorme koelcel wordt het zuurstofgehalte naar 0% gebracht. Hierdoor komt het rijpingsproces van de appel stil te staan. Die koelcel wordt verzegeld totdat de telers besluiten dat ze die opgeslagen voorraad nodig hebben.” In totaal leveren de fruitboomgaarden van Tony en Paulien jaarlijks gemiddeld 330.000 kilo fruit op.

Geur van appelsap

Tony en Paulien hebben ook drie eigen koelcellen achter de winkel. Bij elkaar kunnen ze 200.000 kilo zelf koelen. Ons lijken de koelcellen enorm groot, maar dat schijnt wel mee te vallen. Het ruikt naar appelsap. Terwijl hij alles laat zien, vertelt Tony over milieubewust fruit telen. “Wij hebben een GlobalGAP certificering, dat staat voor Global Good Agricultural Practice. Dit zijn de eisen die wereldwijd aan telers, boeren en tuinders worden gesteld met betrekking tot voedselveiligheid, duurzaamheid en kwaliteit van de producten die ze verbouwen. We maken zoveel mogelijk gebruik van de mogelijkheden die de natuur zelf biedt. Ter bestrijding van schadelijke insecten en muizen zetten we  bijvoorbeeld natuurlijke vijanden in. En als we gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, zijn dat middelen die het milieu het minst belasten. Daar moeten we een hele administratie van bijgehouden. Een onafhankelijke instantie controleert meerdere malen per jaar of je aan alle eisen voldoet. Zo ja, dan ontvang je een certificaat met een geldigheidsduur van 1 jaar. Ook voor dit jaar hebben wij dit certificaat weer behaald!”

Derde generatie

De opa van Tony is hier 80 jaar geleden begonnen met de boomgaard en zijn vader teelt inmiddels al meer dan 50 jaar fruit. Tony: “Ik ben de derde generatie in het familiebedrijf en pluk de vruchten van wat mijn vader heeft neergezet. Wij zien de toekomst positief tegemoet. Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in gezond eten en willen weten waar het vandaan komt. Bij ons kijk je in de winkel uit op de boomgaard en zie je letterlijk waar de appel vandaan komt die in de winkel ligt.”

Hoe vers wil je het hebben

Terwijl Tony de rij karretjes tussen de rijen appelbomen stuurt, staat Paulien in de winkel: een leuke plattelandswinkel waar de appels en peren letterlijk vanaf het land de winkel worden ingereden; hoe vers wil je het hebben? Daarnaast verkopen ze aardappels, groente, vlees, eieren en meelproducten, ander fruit en streekproducten en maken ze ook fruitmanden en cadeau- en kerstpakketten. Met de buren, Hoeve Wielrevelt en de Geertjeshoeve, werken ze op creatieve wijze samen. Er is een bruggetje naar Hoeve Wielrevelt, waar appeltaart wordt gebakken met de appels van De Haarse Gaard en bij de Geertjeshoeve liggen in de toekomst wellicht appels van de Haarse Gaard. Kruisbestuiving met de buurt.

 

 

'

Reacties

article
15984
De appelpluk in Haarzuilens is begonnen
Rijen appelbomen met stralend rode appels staan achter de winkel van de Haarse Gaard aan
https://leidsche-rijn.nieuws.nl/2018/09/02/appelpluk-haarzuilens-is-begonnen/
2018-09-02T18:49:19+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/417/2018/09/02184843/De-Haarse-Gaard-Tony-Paulien.jpg
De Haarse Gaard
Algemeen, Geen categorie, Leuke ondernemers