‘Anika’ en ‘Frederique’ zijn weer opgeknapt

Foto: @CZ030

Ze zijn terug van vakantie:  Anika en Frederique, de wassen beelden in Castellum Hoge Woerd die naar een propeller kijken. Ze zijn door een heuse make-over geweest.

De wassen beelden waren toe aan een opknapbeurtje, na een paar jaar voor het raam van Castellum Hoge Woerd te hebben gestaan. Nu kunnen ze er weer even tegen.

Bataafs-Romeinse vrouwen

De twee vrouwen zijn een kunstwerk van kunstenaar Roy Villevoye. Anika en Frederique zijn twee Bataafs-Romeinse vrouwen die naar een voorwerp uit een andere tijd kijken. Het is een situatie waarin de bezoekers aan Castellum Hoge Woerd zich ook bevinden. Net als de vrouwen kijken zij naar een gevonden voorwerp dat ooit door mensen is gemaakt en gebruikt. Kunstenaar Roy Villevoye gaf zijn beeld voor Castellum als motto mee: kijken naar anderen die kijken naar anderen.

Duitse jachtbommenwerper

De Bataafs-Romeinse vrouwen kijken naar een bodemvondst uit onze tijd die op minder dan 2,5 kilometer van het Castellum is opgegraven. Het is de propeller van een Duitse jachtbommenwerper type Junkers 88 die op 10 mei 1940 door Nederlands luchtafweer neergeschoten is. De vrouwen staan er bij als archeologen van de toekomst. Het is een beeld dat door de bijzondere locatie en de manier waarop het is gemaakt heel natuurlijk en vanzelfsprekend lijkt.

Cookieinstellingen