Subsidie voor groen op je dak

Foto: Jonkers daktuinen B.V. Venlo

Utrecht vernieuwt en verruimt de regeling voor groene daken met een jaarlijks budget van 50.000 euro. Bewoners kunnen ook gezamenlijk een subsidieaanvraag indienen voor minimaal 20 vierkante meter groen dak.

De regeling staat nu ook open voor ondernemers. De regeling blijft beperkt tot bestaande gebouwen, omdat bij nieuwbouw groene daken meegenomen kunnen worden als duurzaamheidsmaatregel.

Regenwater vasthouden

Er zijn extensieve en intensieve groene daken. Intensieve groene daken hebben een dikkere substraatlaag. Daardoor kunnen deze daken meer regenwater vasthouden en meer soorten groen herbergen. Om de intensieve groene daken extra te stimuleren, komen nu ook deze daken in de nieuwe regeling in aanmerking voor een bijdrage. De subsidiebijdrage voor een intensief groen dak wordt 50 procent en voor een extensief groen dak 25 procent.

Waterbergend vermogen

Groen op het dak helpt wateroverlast te voorkomen door het waterbergend vermogen van het groen. Daarnaast draagt groen op het dak bij aan een gunstig klimaat in de stad, onder andere doordat het helpt bij het voorkomen van hittestress en door de isolerende werking. Hoe groter het vergroende dak- en geveloppervlak is, hoe sterker die bijdrage zal zijn.

Cookieinstellingen