Basisscholen in Leidsche Rijn moeten Rijk terugbetalen

Foto: Pixabay

Verschillende schoolbesturen moeten geldĀ dat ze te veel hebben ontvangen terugbetalen aan het Rijk. Het is geld waarmee leerlingen met een achterstand geholpen moeten worden. Het gaat in totaal om ruim 1 miljoen euro.

Basisscholen vallen veelal onder een overkoepelend bestuur. De drie grootste schoolbesturen in Utrecht moeten samen dat miljoen terugbetalen dat ze te veel hebben ontvangen. Het gaat om de katholieke koepel KSU, waaronder in Leidsche Rijn de scholen Hof ter Weide, De Jazzsingel, De Achtbaan, Onder de Bogen, De Binnentuin en Op de Groene Alm vallen. Dit bestuur moet het meeste terugbetalen: 550.000 euro.
Het protestants-christelijke PCOU moet 330.000 euro terugbetalen. Hieronder vallen in Leidsche Rijn De Koningin Beattrixschool, De Krullevaar, De Boomgaard, Jenaplanschool Zonnewereld, De Oase, De Ridderhof en de Torenpleinschool.

32 miljoen euro

Scholen krijgen elk jaar een bepaald bedrag om leerlingen met een achterstand te begeleiden. Achteraf wordt dan bekeken of dat bedrag klopte en of de scholen daadwerkelijk recht hadden op dat geld. Landelijk gaat het om 32 miljoen euro dat het Rijk nu terugvordert. Scholen kunnen een betalingsregeling treffen. Overigens geven veel scholen aan dat er geen opzet in het spel is, maar dat de regeling nodeloos ingewikkeld is waardoor een situatie als deze heeft kunnen ontstaan. Het is veelal een kwestie van administratie niet op orde hebben. De Algemene Rekenkamer constateerde eerder ook al dat de regeling te complex was en foutgevoelig.

Cookieinstellingen