Verkeersveiligheid en windmolens: verkiezingsdebat Leidsche Rijn

Foto: MB

Gisteravond vond het verkiezingsdebat voor en over Leidsche Rijn plaats. Meest opvallende: het was niet heel erg verhelderend.

De grote partijen namen allemaal deel aan het debat dat in Castellum Hoge Woerd plaatsvond onder leiding van Cees Grimbergen, behalve de PVV, die te laat was met inschrijven. Desalniettemin kreeg de partijleider van deze partij – die nieuw in Utrecht is – toch het woord. De partijvertegenwoordigers gingen in groepjes in op vijf verschillende stellingen. Vooral na het pleidooi van buurtbewoner Roel Meeuwsen over de verkeersveiligheid op diverse plekken in Leidsche Rijn – zelf ziet hij geregeld de ambulance voorbij rijden naar de kruising Rijnkennemerlaan-Musicallaan – liepen de gemoederen op.

Luisteren naar buurtbewoners

“Waarom wordt er niet naar buurtbewoners geluisterd”, was de reactie van diverse aanwezigen. “Omwonenden die dagelijks in een verkeerssituatie zijn, zien wat goede oplossingen kunnen zijn.” Meerdere gevaarlijke plekken in Leidsche Rijn werden genoemd. Conclusie was dat veel verkeerspunten aan een bureau worden ontworpen, waarna de ruimte er niet meer is om verkeerssituaties aan te passen als ze in de praktijk niet veilig zijn. Daar zijn alle partijen wel voor, zo lieten ze weten. D66 pleitte voor een verkeersfonds waaruit aanpassing van gevaarlijke punten gefinancierd kan worden. Want natuurlijk is het altijd een geldkwestie.

Hot item: windmolens

Een ander hot item gisteravond bleken wederom de plannen voor windmolens in Rijnenburg. Een aantal vertegenwoordigers van Buren van Rijnenburg en Reijerscop – een groep omwonenden die ’tegen’ zijn – waren in de zaal aanwezig en lieten hun ongenoegen blijken. Vrijwel alle partijen gaven aan vóór alternatieve energie te zijn, maar niet alle partijen waren voor de windmolens langs de A12. Rachel Streefland van de ChristenUnie verwoordde eigenlijk het beste wat iedereen vond: “We zijn vóór een andere vorm van energie. Gas uit Groningen kan op termijn echt niet meer. En wat het dan moet worden, daar moeten we samen over nadenken, want een pasklaar antwoord is er gewoon nog niet.” Een mooie uitdaging voor de nieuwe gemeenteraad….

Op de foto Maarten van Heuven van de Partij voor de Dieren, Rachel Streefland van de ChristenUnie, Mounhim Tahtahi van de PvdA, Heleen de Boer van GroenLinks en Lars Rodenburg van D66.

Cookieinstellingen