Rustgevende hobby’s in een kunstwerk

Foto: MB

Na 20 jaar bouwen aan ruim 25.000 woningen voor een veelvoud aan mensen is het nu wel even tijd voor rust in Leidsche Rijn. Daarom bedacht kunstenares Iris Honderdos een rustgevend project ter ere van twintig jaar Leidsche Rijn.

Het kunstproject van Iris houdt in dat zij mensen uit Leidsche Rijn met een rustgevende hobby portretteert. “Het achterliggende idee is dat er buiten veel is gebouwd, en dat er nu binnenshuis wordt gecreëerd nu de buitenkant klaar is. Dat wat er uit de handen van de Leidsche Rijners komt wil ik laten zien. Daarbij gaat het mij om het proces dat iemand doormaakt tijdens het bezig zijn. Vaak was een persoonlijke gebeurtenis aanleiding om met de hobby te beginnen. Deze verhalen zijn onderdeel van mijn project. Wat er uit hun handen komt is in feite bijzaak.”

Rust laten ervaren

Iris heeft al een aantal mensen met een rustgevende hobby bezocht. Vijf van hen gaat ze interviewen en vastleggen op film. “Het valt mij op dat veel mensen heel goed kunnen uitleggen waarom hun hobby rustgevend is en wat hun gemoedstoestand is als ze ermee bezig zijn. Mooi is dat.” Met haar project wil Iris andere inwoners de rust laten ervaren die de hobbyisten zelf ervaren dankzij hun hobby. Het proces en het persoonlijke verhaal staan centraal.

Soundscape

Het kunstwerk bestaat straks – als het goed is – uit mobiele schaftwagens op wielen in een halve cirkel, met in elke wagen een gemakkelijke fauteuil en een beeldscherm. Daarop is dan de film te zien die Iris van haar hobbyisten maakt, begeleid door passende geluiden. Dit worden als het ware persoonlijke ‘ontmoetingen’. Geluidskunstenaar Arno Peeters  maakt een soundscape bij de beelden.
Het kunstwerk van Iris is straks te zien bij evenementen in het kader van 20 jaar Leidsche Rijn, en op de open dag van de Kersenboomgaard op 2 juni. “Zo wil ik rust brengen bij grote evenementen, een mooie tegenstrijdigheid toch?”

Man met een hobby?

Iris zoekt trouwens nog mannelijke hobbyisten met een hobby waarvan ze in een flow raken. Belangstelling om mee te doen? Neem dan contact op met Iris via [email protected].

 

 

'

Reacties

article
13056
Rustgevende hobby's in een kunstwerk
Na 20 jaar bouwen aan ruim 25.000 woningen voor een veelvoud aan mensen is het
https://leidsche-rijn.nieuws.nl/2018/02/15/rustgevende-hobbys-kunstwerk/
2018-02-15T10:23:15+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/417/2018/02/15101022/pottenbakken.jpg
20 jaar Leidsche Rijn
Algemeen, Geen categorie, Goed nieuws