Utrecht is vóór statiegeld op kleine flesjes en blikjes

Foto: Pixabay

De gemeente Utrecht lobbyt samen met 28 andere gemeenten om statiegeld uit te breiden naar kleine flesjes en blikjes. Uit onderzoek blijkt dat statiegeld op blikjes en flesjes het zwerfafval met 90 procent kan verminderen.

Het aantal Nederlandse gemeenten dat zich aansluit bij de statiegeldalliantie van Recycling Netwerk Benelux groeit. De alliantie startte eind november vorig jaar met 21 leden. Dat waren vooral maatschappelijke organisaties en een enkele gemeente. Sindsdien is het aantal gemeenten gestegen tot 29, waaronder grote als Amsterdam, Utrecht en Haarlem. In totaal zijn nu 101 Vlaamse en Nederlandse organisaties aangesloten. Het is de bedoeling Luxemburg en Wallonië in de toekomst ook bij de alliantie te betrekken.

Meer draagvlak

De alliantie wil de druk op regeringen vergroten om in zowel België als Nederland het statiegeld uit te breiden. Voor Nederland betekent dat statiegeld op kleine flesjes en blikjes, naast de grote flessen. Recycling Netwerk is blij met de diversiteit aan organisaties binnen de alliantie. “Nederlandse gemeenten uit alle uithoeken van het land doen mee”, zegt woordvoerder Tom Zoete. Ook uit de samenleving is draagvlak voor meer statiegeld.

Noorwegen

Bij de ondertekenaars zitten geen supermarkten of verpakkingsbedrijven. Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), de branchevereniging van supermarkten, is tegen uitbreiding van statiegeld. In Noorwegen draait al jaren een landelijk systeem waarbij winkeliers een vergoeding krijgen voor flessen. Die wordt betaald uit materiaalopbrengst, statiegeld dat niet geclaimd is en een bijdrage van drankenproducenten. De investering hebben ze dan na drie jaar terug.

Aldi en Lidl

Binnen de gelederen van het CBL heerst wel onenigheid over het onderwerp: supermarkten Aldi en Lidl zijn niet per se tegen uitbreiding. Beide supermarkten hebben een eigen statiegeldsysteem dat kostendekkend is. In maart bespreekt de Tweede Kamer de statiegeldkwestie.
Cookieinstellingen