Utrecht wil veilige straten voor vrouwen en meiden

Foto: BnK

Utrecht is sinds gisteren een ‘safe streets’-gemeente. Dat betekent dat Utrecht zich inzet om nog veiliger te worden voor vrouwen en meiden.

Locoburgemeester Victor Everhardt ondertekende de intentieverklaring van de Verenigde Naties van het safe streets-project. Utrecht gaat samenwerken met verschillende organisaties om de openbare ruimte veiliger te maken voor vrouwen en meiden.

Zwembad

Onderzoek  in een aantal Nederlandse steden toont aan dat meer dan 80% van de vrouwen en meisjes in de afgelopen twaalf maanden te maken heeft gehad met seksuele intimidatie of andere vormen van seksueel geweld in de openbare ruimte. Ook in Utrecht. Zo deed een vader een tijdje terug een oproep aan andere vaders om toezicht te houden op hun dochters in zwembaden.

Seksuele voorlichting

Het project ‘Safe Streets’ van het VN Women Nationaal Comité Nederland richt zich op een totaalaanpak van dit probleem. Utrecht als een ‘safe streets’-gemeente betekent dat er informatie en ‘best practices’ verzameld en uitgewisseld worden met dit comité. Daarnaast wordt er gekeken naar maatregelen in de openbare ruimte, verhoging van de meldingsbereidheid en bewustwording door seksuele voorlichting  op scholen.

Oplossingen

De gemeenteraad krijgt rond zomer 2018 een inventarisatie van het college met mogelijke oplossingen voor de openbare ruimte. Dan moet de politiek kleur bekennen. Welke oplossingen worden er opgepakt, waar wordt geld voor vrijgemaakt, hoe belangrijk vindt de gemeenteraad dit thema echt? Dat moet dan blijken.

Cookieinstellingen