Pijn, vermoeid of duizelig zonder duidelijke oorzaak?

Foto: Pixabay

Pijn, vermoeid of duizelig: voor veel mensen helaas klachten die aan de orde van de dag zijn, soms zonder duidelijke oorzaak. Els van Westrienen, fysiotherapeut en onderzoeker binnen de Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra, probeert daar verandering in te brengen. Zij  verricht sinds 2014 onderzoek naar genoemde klachten en is nog op zoek naar deelnemers.

Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra (LRJG) neemt deel aan een onderzoek naar een nieuwe behandelmethode voor pijn, vermoeidheid en duizeligheid, waarbij er geen duidelijke oorzaak is voor de klachten. Meer dan een kwart van de mensen komt bij de huisarts met dit soort klachten, zonder dat er een oplossing lijkt te zijn. “Iemand heeft dan bijvoorbeeld pijn in de spieren, het hoofd of gewrichten of heeft last van vermoeidheid of duizeligheid, zonder dat er een oorzaak gevonden kan worden. Iemand die hier mee te maken heeft, kan veel last ervaren in het dagelijks leven”, aldus Els.

12 weken

Huisartsen, fysiotherapeuten en praktijkondersteuners geestelijke gezondheidszorg van onder andere LRJG ontwikkelden de afgelopen drie jaar een behandeling voor klachten waar geen duidelijke oorzaak voor is en onderzoeken nu het effect ervan. Het gaat om de zogeheten PARASOL behandeling: een proactief zorgprogramma om chronische pijn, vermoeidheid en/of duizeligheidsklachten te voorkomen. Het programma duurt twaalf weken. Els: “In die weken gaat iemand vijf keer naar de behandelaars en voor de rest gaat hij of zij thuis online aan de slag. Het doel van de behandeling is vermindering van de klachten en voorkomen dat de klachten langdurig aanhouden.”

Effectief

Momenteel onderzoekt LRJG of de PARASOL behandeling effectief is. Hiervoor worden deelnemers gezocht. Binnen het onderzoek zijn twee groepen, een behandelgroep en een controlegroep. De mensen in de behandelgroep krijgen de PARASOL behandeling. De mensen in de controlegroep worden gevolgd om het verloop van de klachten in kaart te brengen. “Op deze manier krijgen we inzicht of de klachten verminderen door de PARASOL behandeling.”

Opgeven

Ben je 18 jaar of ouder en herken je je in deze klachten? Je kunt zich dan opgeven voor deelname aan dit onderzoek. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Els van Westrienen (06-41621942 of [email protected]). Ook voor vragen of meer informatie is zij bereikbaar.

Cookieinstellingen