Bevrijdingsmonument van De Meern zoekt nieuwe plek

Foto: Kees Koren

Een monument in de vorm van een wereldbol, jarenlang stond dit in De Meern op een markante plek voor het toenmalige restaurant Rhenomare (zie foto). Nu verdient het een mooie nieuwe plek, waar bewoners over kunnen meedenken.

Dat vindt althans Kees Koren, inwoner van De Meern. De Oranjevereniging van De Meern nam in 1995 het initiatief tot dit kunstwerk, dat 50 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog symboliseert. Er is destijds gecollecteerd om het te kunnen financieren, en werd op 5 mei 1995 geplaatst. Een wereldbol als bevijdingsmonument was natuurlijk logisch, want vrede over heel de wereld is het ideaal.

Schiemanterrein

Het monument werd van zijn plek voor Rhenomare verwijderd toen de busbaan daar werd aangelegd. “Het lag tijdelijk in de opslag bij de gemeente, waar ik het tegenkwam. Nu staat het al weer een tijdje op het Schiemanterrein aan de Castellumlaan, het stuk braakliggend terrein in hartje De Meern”, aldus Kees Koren. Maar ook voor dit gebied zijn nieuwbouwplannen, dus moet het monument verhuizen. Kees Koren maakt zich nu hard voor een goede nieuwe plek voor de wereldbol.

Ideeën voor nieuwe locatie

Een aantal mogelijke plekken die de revue zijn gepasseerd, zijn inmiddels afgevallen om uiteenlopende redenen. Het nieuwe dorpsplein naast de Marekerk in De Meern bijvoorbeeld, de daarnaast gelegen tuin van de kerk en de dorpstuin. “De gemeente wil haar best doen om een nieuwe plek voor het monument te realiseren”, vertelt Corinne Van Zaanen, wijkadviseur bij de gemeente Utrecht. “We horen graag van bewoners welke nieuwe plek zij graag voor de wereldbol zien. Deze mogelijke locaties kunnen we dan onderzoeken.”

Denk je mee?

Heb je suggesties voor een nieuwe plek voor de wereldbol? Mail die dan naar Kees Koren: [email protected] Of geef ze hieronder aan op Facebook, dan zorgen wij dat de ideeën bij hem terechtkomen.

Op de foto het monument zoals het toen voor Rhenomare stond.

 

Cookieinstellingen