Wie heeft er bruin water uit de kraan?

Foto: Wikimedia

Waterbedrijf Vitens waarschuwt klanten voor bruin water. Door de hitte gebruiken mensen op piekmomenten zo veel water dat de waterdruk laag wordt. Daardoor kan het water verkleuren.

Dat is niet slecht voor de gezondheid, maar mogelijk wel voor kleding in de wasmachine. Bruin water wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer en mangaan die van nature voorkomen in het grondwater. Deze deeltjes worden voor het grootste deel uit het water gefilterd tijdens het zuiveren van het grondwater tot drinkwater. Een klein deel gaat door de filters heen en zet zich af in de leidingen.

Zwembadjes

Normaal merk je er niets van, maar als de waterdruk laag is kan het wel voorkomen. Dus bij een onverwachte afname van veel water kan de stroomsnelheid veranderen en kan er bruin water ontstaan. Bijvoorbeeld als wij vanmiddag allemaal onze kinderzwembadjes weer laten vollopen of vanavond de tuin gaan sproeien.

Biotex

Bruin water is binnen enkele uren verholpen. Heb je door het bruine water vlekken in je wasgoed? Dan kun je het wasgoed het beste nat houden en opnieuw wassen met een biologisch voorwasmiddel zoals Biotex. Houd de was tussen de twee wasbeurten goed nat, anders gaan de vlekken er niet meer uit. En onthoud: bruin water is niet schadelijk voor de gezondheid!

Cookieinstellingen