De Meern is een Hindoetempel rijker

Foto: Shri Ganesh

Het gebouw aan de Mereveldlaan 2 in De Meern – voorheen het sociaal-medisch centrum – is omgebouwd tot Hindoetempel en sociaal cultureel centrum. Aan de buitenkant zie je dat niet, aan de binnenkant wel. Eind april is de opening met een driedaags feest.

“Het is voor het eerst in veertig jaar dat Hindoestanen in de provincie Utrecht een eigen plek hebben. We hebben altijd diensten gehouden in scholen, garages, buurtcentra en zelfs huiskamers. Nu hebben we eindelijk een eigen plek waar onze beelden kunnen blijven staan”, vertelt Parbha Moekoet van de stichting Shri Ganesh.

Juiste bestemming

Jaren heeft de stichting gezocht naar een geschikt pand in Utrecht, maar dat bleek verdraaid lastig. “Als we al een pand vonden, moest er wel de juiste bestemming op zitten. We kregen weinig medewerking van gemeente. Toen kregen we via via een tip dat het sociaal-medisch centrum in De Meern leeg zou komen. Dat konden we kopen.”

Driedaags feest

Dat was in december 2015. Sindsdien is er verbouwd aan de binnenzijde. Al de kosten hiervan zijn door de gemeenschap zelf betaald, en nu is de verbouwing zo goed als klaar. “Voor 95%”, aldus Parbha. “28, 29 en 30 april gaan we dat vieren. Niet alleen met de Hindoestaanse gemeenschap, maar iedereen is welkom. We hebben alle buurtbewoners ook uitgenodigd. Iedereen die nieuwsgierig is mag komen kijken.”

Geen parkeeroverlast

De Hindoestaanse gemeenschap in Utrecht is blij met een eigen pand. Nu hoeven de hindoestanen op feestdagen niet naar andere provincies uit te wijken waar wel eigen tempels zijn. Overigens hoeven omwonenden niet te vrezen voor parkeeroverlast, vertelt Parbha. “Onze vieringen zijn voornamelijk op zondagmiddag, dan zijn de bezoekers van de kerk naast ons al weg. Verder willen we voor jong en oud uit onze gemeenschap en buurtbewoners sociale activiteiten organiseren, daar is behoefte aan.” Mochten andere instellingen bij ons ruimte willen huren om hun activiteiten te organiseren, dan kan dat overigens ook!

Logo

Overigens blijft de buitenkant van de tempel zoals ie is. Het logo van stichting Shri Ganesh komt er nog op, en dat was het dan. Ben je nieuwsgierig, en wil je meer weten? Kijk dan op www.stichtingshriganesh.nl of op www.facebook.com/stichtingshriganesh. Daar vind je ook info over de festiviteiten.

Cookieinstellingen