Twee nieuwe schoolsoorten in Leidsche Rijn

Foto: David robert Bliwas

De Vrije School en Lumiar komen naar Leidsche Rijn. Beide organisaties maakten zich al een tijd hard voor een locatie hier, en nu is het gelukt. Ze gaan een pand delen, samen met Kindercentrum Weltevreden.

De nieuwe scholen komen in het gebouw aan de Componistenlaan 8, waar voorheen een kinderdagverblijf was gevestigd, aan de rand van het Máximapark, vlakbij Desto. Na de zomervakantie willen ze van start. Er is op beide scholen nog plek.

Lumiar

Lumiar is een democratische brede basisschool op basis van natuurlijk leren. Binnen het democratisch onderwijs zijn leerlingen eigenaar van hun eigen leerproces. Samen met hun coach geven zij vorm aan hun leerwensen. Elk kind doorloopt zo zijn eigen unieke (leer) proces. Lumiar besteedt veel aandacht aan de ontwikkeling van zelfstandigheid, zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid van de kinderen. Kinderen leren met elkaar beslissingen te nemen, om te gaan met geld en organisatievaardigheden. Natuurbeleving en duurzaamheid zijn ook belangrijke onderwerpen.

Vrije School

Bij de Vrije School gaat het om onderwijs dat ook in dienst staat van de persoonlijkheidsvorming, zowel individueel als in relatie tot de sociale gemeenschap. De Vrije School wil dat kinderen hun talenten ontdekken en ontwikkelen. Dat vraagt om onderwijs dat verbreedt en de ontwikkeling van een vrije persoonlijkheid aanmoedigt in cognitiviteit, inventiviteit, originaliteit en creativiteit. Een aanpak gebaseerd op het mensbeeld uit de antroposofie, een visie op de mens, bestaande uit lichaam, ziel en geest.

Cookieinstellingen