Hamtoren in prijs gedaald

Foto: Redres Sotheby's International Realty

De Hamtoren in Vleuten staat nog steeds te koop, ruim anderhalf jaar nu. De woningmarkt mag dan aantrekken, de Hamtoren is een dusdanig bijzonder woonhuis dat de markt voor dit huis klein is. De prijs is inmiddels gedaald.

De Hamtoren wordt niet op Funda aangeboden maar bij Redres Sotheby’s Interntional Realty. Een net wat exclusievere makelaar zeg maar, gespecialiseerd in bijzondere objecten. De prijs: € 1.750.000,-. Dat is zo’n 700.000 euro minder dan waarvoor het anderhalf jaar geleden op de markt kwam.

Fotoreportage

Het is een bijzondere toren, iedereen in de omgeving kent hem wel. En velen zullen zich wel eens afgevraagd hebben hoe de Hamtoren er nou van binnen uit ziet. Een uitgebreide fotoreportage op sothebysrealty.nl kan deze nieuwsgierigheid bevredigen!

Eilandje

De Hamtoren staat op een eilandje in een gracht en telt zeven verdiepingen. Zo’n toren als deze heet een donjon: een middeleeuwse, verdedigbare woontoren. Deze donjon is het overblijfsel van een waterkasteel, de ridderhofstad Den Ham. De Hamtoren wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde uit 1325, en men vermoedt dat ie rond 1260 is gebouwd. Er is strategisch voor een inham van de oude Rijnloop gekozen: verdedigen ging zo beter.

Ridders

Meermaals werd Den Ham inzet van strijd, en in 1481 werd het gedeeltelijk verwoest. In 1536 erkenden de Staten van Utrecht het kasteel als ridderhofstad, en de bewoners werden tot de Ridderschap toegelaten. In 1857 kwam het kasteel in het bezit van Willem Jan Royaards; één van de huidige eigenaren is een nazaat van hem. Tussen 1962 en 1975 werd de toren gerestaureerd.

Slot Loevestein

De omgrachte toren is privébezit. De bakstenen muren zijn anderhalve meter dik en zo’n 27 meter hoog. Bovenop is een omloop aangebracht, waardoor de totale hoogte circa 35 meter is. De omtrek van de toren bedraagt op de begane grond 9 bij 10 meter. Er is een woning aangebouwd. Slot Loevestein heeft hetzelfde bouwkundige patroon.

 

 

 

 

Cookieinstellingen