Een kijkje in de oven

Foto: MB

Zaterdag 19 maart opende het nieuwe crematorium Domstede in Leidse Rijn haar deuren voor iedereen. Veel mensen kwamen een kijkje nemen op deze ‘feestelijke’ open dag. Domstede is sinds begin februari in bedrijf.

Buiten stond een ‘rouwkoe’ voor een open karretje gespannen waarop de kist kan. Snel zal een stoet niet gaan met de koe, die overigens ook wel eens wordt ingezet als trouwkoe. Je kunt ook kiezen voor een motor met zijspan, met de kist op de zijspan.

rouwkoe zijspan

Binnen ging de route door de verschillende familiekamers en de 24-uursruimtes. Mooi, verzorgd en sfeervol. De 24-uursruimtes zijn via een aparte ingang te bereiken voor nabestaanden, die een eigen sleutel krijgen. Als thuis opbaren niet mogelijk is, is dit een mooi alternatief. Dag en nacht kun je even op bezoek.

In de verzorgingsruimte worden overledenen gewassen en aangekleed. Met behulp van een tillift worden ze in de kist gelegd en bewaard in de koelcellen, die ook in deze ruimte zijn.

aflegt ovenachter

De oven trok veel belangstellig. Aan de achterkant – waar je anders nooit komt – wordt de as uit de oven geveegd en in een blik gedaan (rechterfoto). Aan de voorzijde van de oven kunnen nabestaanden zelf op de knop drukken om het verbrandingsproces in gang te zetten. Het verbrandingsproces duurt gemiddeld anderhalf uur.

aula

 

 

Cookieinstellingen