De gemeente Utrecht wil dat schoolgebouwen in de toekomst efficiënter worden gebruikt. Zo blijft ook voor ieder Utrechts kind in de toekomst een plek op school in de buurt. Er wordt daarom in het nieuwe Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHPO) stevig ingezet op meervoudig ruimtegebruik en het tegengaan van leegstand door onder andere het terugdringen van het aantal kleine schoollocaties. De verwachting is dat het aantal leerlingen in Utrecht met bijna 3000 leerlingen per jaar groeit en daarom moeten er voor de toekomst van schoolgebouwen scherpe keuzes worden gemaakt.
Efficiënt gebruik
Het onderwijsniveau in Nederland staat onder druk en Utrecht blijft de komende jaren groeien. Veel schoolgebouwen in Utrecht voldoen nu al niet meer helemaal aan de eisen van deze tijd. Het is belangrijk dat deze gebouwen worden vernieuwd, want duurzame, toekomstbestendige en toegankelijke gebouwen zijn onmisbaar voor het geven van goed onderwijs.
In sommige wijken is sprake van leegstand en overcapaciteit, terwijl in andere wijken juist een tekort dreigt. In de nieuwe nota onderwijshuisvesting staat dat de gemeente zo efficiënt mogelijk inzet op het gebruik van onderwijsruimte en multifunctionele faciliteiten. Het terugdringen van kleine schoollocaties, scholen met minder dan 191 leerlingen in het gebouw, draagt bij aan het efficiënter inzetten van de beschikbare ruimte in de stad, van beschikbare leraren en financiële middelen. Deze kleine scholen worden daarom extra gestimuleerd om samen te werken of te fuseren met andere scholen of schoolbesturen.
Ook voor speciaal onderwijs wordt in de komende jaren alleen nog gebouwd in combinatie met een reguliere school. Dit betekent dat het speciaal onderwijs samen met een reguliere school gehuisvest wordt in één gebouw. Zo kan onderling kennis uitgewisseld worden en komen kinderen in contact met elkaar.
Buurtscholen
De gemeente wil beginnen met drie pilots voor buurtscholen. Buurtscholen vormen een laagdrempelige, vertrouwde plek in de wijk waar verschillende organisaties samenwerken met scholen, ouders en kinderen. Het is een plek waar kinderen niet alleen leren, maar ook hun sociale vaardigheden en persoonlijke groei verder ontwikkelen, met steun van organisaties zoals sportverenigingen, culturele instellingen, de bibliotheek en jongerenwerk: allemaal onder één dak. Door gebouwen multifunctioneel en flexibel in te richten, kunnen we de ruimte ook voor andere activiteiten gebruiken, waarbij de drempel laag is om naar binnen te stappen.