Obs De Klimroos: ‘ouderwets goed’ kleuteronderwijs in een modern jasje  

01 jul , 10:49 Onderwijs
kru2024 007 kopie lr
obs de Klimroos

Het onderwijs mag dan voortdurend in beweging zijn, op obs De Klimroos blijft één ding onveranderd: de overtuiging dat goed kleuteronderwijs begint bij vakmanschap, vertrouwen en liefde voor het jonge kind. De onderbouwleerkrachten (groep één tot en met drie) werken dan ook intensief samen om jonge kinderen de best mogelijke start te geven. Met jarenlange ervaring en een schat aan kennis geven zij elke dag vorm aan onderwijs dat zowel stevig onderbouwd als speels en kindgericht is. Hoe ze dat doen? 

De Klimroos is een kleine, liefdevolle school middenin Leidsche Rijn. De school staat bekend om de mooie mix van persoonlijke sfeer én de grote hoeveelheid expertise die in huis is. Het leveren van kwaliteitsonderwijs is dan ook een belangrijk speerpunt uit de missie.

“We doen echt niet zomaar wat,” vertelt Esther Steman, leerkracht met specialisatie in het jonge kind. “Ik werk hier met tussenpozen al twaalf jaar. Ook heb ik -hier en op andere scholen- veel ervaring opgedaan met kleuters met een ontwikkelvoorsprong. Daardoor weet ik goed hoe ik moet signaleren en handelen.” Ook collega Nancy Frouws brengt een indrukwekkende hoeveelheid aan kennis en ervaring mee: “Ik werk al twintig jaar met kleuters, heb de ‘Master SEN jonge kind en spel’ afgerond en ben opgeleid als psychomotorisch kindercoach. Hier op De Klimroos krijg ik de ruimte om die expertise in te zetten.”

En die ruimte, die is er niet alleen op papier. Beide leerkrachten hebben structureel tijd om aan de ontwikkeling van het onderwijs te werken. Essentieel voor de kwaliteit van het onderwijs. Esther: “Er is vertrouwen vanuit de directie. Dat haalt het beste in ons naar boven.” Nancy: “We besteden veel aandacht aan de onderbouwing van ons onderwijs. Waarom doen we de dingen zoals we ze doen? We zijn op de hoogte van de nieuwste inzichten en koppelen theorie aan praktijk. Samen met de rest van het team hebben we een enorme motivatie om ons onderwijs steeds weer wat beter te maken. We tillen elkaar echt naar een hoger niveau.”

Het jonge kind centraal: onderwijs met betekenis

En dan: het jonge kind. Wat maakt het werken met deze kinderen zo bijzonder? Esther: “Jonge kinderen zijn kinderen in de leeftijd van nul tot ongeveer acht jaar. Hun fantasie, hun eerlijkheid en onbevangenheid zijn bijna magisch.” Glimlachend: “Ze zeggen alles tegen je en dat is soms best confronterend.” Nancy: “Jonge kinderen leren met hun lijf. Ze willen voelen, bewegen, ontdekken. Dat vraagt om een specifieke aanpak en dus om ander onderwijs dan in de hogere groepen.”

De Klimroos speelt daar bewust op in. Hier is spel geen bijzaak, maar een noodzaak: een essentieel onderdeel van het leerproces bij jonge kinderen. Nancy: “We werken thematisch en procesgericht. Kinderen denken mee over de inrichting van de hoeken in de klas. Dat maakt het betekenisvol voor hen.” Esther: “Door onze volwassen ogen lijkt het soms rommelig en niet perfect. Maar voor kinderen leeft het. Juist omdat ze het zelf hebben bedacht en ingericht.”

Hoewel de school uiteraard werkt aan de kerndoelen, ligt de nadruk op het leerproces. “We weten hoe jonge kinderen leren,” zegt Nancy. “En een kleuter leert niet van alleen maar letters op papier. Maar wel door te werken met klei, scheerschuim of boontjes. Door naar buiten te gaan, te klauteren, vies te worden. Door te voelen, door structuren te ontdekken, door beweging. Zo maken we leren tastbaar.” De verschillen op deze leeftijd zijn groot. Esther: “Bij kinderen die bij ons starten proberen we zo snel mogelijk ‘het puzzeltje’ te kraken. Waar staat dit kind? Wat heeft het nodig? Je wil voorkomen dat ze onder hun niveau gaan presteren. Kinderen worden bij ons daarom uitgedaagd, maar nooit overvraagd. Dat geeft rust.”

Een liefdevolle overgang naar groep 3

Een belangrijk speerpunt in het onderwijs aan het jonge kind is de overgang van groep 2 naar groep 3. Waar die op veel scholen als een harde knip wordt ervaren, kiest De Klimroos voor een zachte, liefdevolle overgang. “Vanaf het nieuwe schooljaar werken we in de middagen groepsdoorbrekend met alle jonge kinderen,” vertelt Nancy. “Zo kunnen groep 3-leerlingen naast het schoolse leren blijven spelen en profiteren jongere kinderen van hun oudere klasgenoten.” Esther: “Er blijft veel ruimte voor sensomotoriek in groep 3. Dat is belangrijk voor hun ontwikkeling.” Een goede samenwerking met ouders is hierbij overigens ook essentieel. Esther: “We starten het schooljaar met gesprekken en houden de lijntjes kort. Ouders kennen hun kind het best. Door goed samen te werken, krijgen we een compleet beeld.”

Kennis delen en kennismaken

De Klimroos deelt haar expertise graag met ouders, partners en andere belangstellenden uit de buurt. Tijdens een goedbezochte, openbare informatiebijeenkomst op 11 juni vertelden Esther en Nancy over hun aanpak. Esther: “We namen ons publiek mee in de ontwikkeling van het jonge kind. Wat hebben ze nu nodig om straks goed te kunnen starten op de basisschool?” Nancy: “We hebben zoveel kennis opgebouwd. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen daarvan profiteren.”

De school organiseert meerdere informatiebijeenkomsten per jaar. Ook ouders en professionals van buiten de school zijn welkom. Houd de website in de gaten voor data. Wil u uw kind aanmelden of een rondleiding krijgen? Maak een afspraak met directeur Joeri Baartscheer via [email protected] of bel 030-6620004.