Bijzondere waterzakmosdiertjes gevonden in kanaal Leidse Rijn

24 okt , 9:27 Natuur
schermopname 69
Lies Konig
Onlangs is in het Leidse Rijnkanaal in Utrecht een opmerkelijke vondst gedaan onder een drijvend eilandje: een grote oranje massa die blijkt te bestaan uit waterzakmosdiertjes. Deze diertjes vormen samen een glibberige kolonie, die kan uitgroeien tot een zak van wel twee meter breed. In de Verenigde Staten staan dergelijke formaties bekend als 'The Blob'.
De stadsecologen van Utrecht reageerden verrast op de ontdekking. Volgens stadsecoloog Anne Nijs zijn de diertjes, die oorspronkelijk uit de oostkust van de VS komen, normaal gesproken niet in Utrecht te vinden. Het gaat hier om zogenoemde ‘exoten’, maar gelukkig vormen ze geen bedreiging voor het lokale ecosysteem.
De diertjes klampen zich aan elkaar vast en vormen zo kolonies. Wanneer meerdere kolonies samensmelten, ontstaat een grotere massa die zich vervolgens ergens aan vasthecht, zoals in dit geval aan een drijvend eiland in Lombok. De grote oranje zak werd ontdekt door vrijwilligers en na onderzoek weer teruggeplaatst onder het eilandje. Het is de eerste keer dat deze soort in Utrecht is gesignaleerd, wat het een bijzondere ontdekking maakt.
Hoewel de diertjes zich in Europa steeds verder verspreiden sinds ze in de late 19e eeuw voor het eerst werden waargenomen, veroorzaken ze geen directe problemen in het water. In de herfst sterven de kolonies echter af, wat kan leiden tot overlast door de geur van aangespoelde restanten.
Bron: AD/UN