Slechte financiële cijfers St. Antonius ziekenhuis

06 nov , 9:57 Gezondheid
antonius ziekenhuis
Antonius Ziekenhuis
Het St. Antonius ziekenhuis verkeert financieel in zwaar weer, met een beoordeling van slechts een 5 in het jaarlijkse financiële rapport over de ziekenhuissector. Dit cijfer weerspiegelt de beperkte ruimte voor investeringen in de toekomst. Toch is het ziekenhuis niet alleen in deze situatie: uit onderzoek van accountantskantoor BDO blijkt dat van de 60 algemene ziekenhuizen er slechts 35 in 2023 een voldoende behalen, terwijl dat er in 2022 nog 55 waren. Het gemiddelde cijfer voor de sector daalde dit jaar naar een 5,5, vergeleken met een 7,1 het jaar ervoor.
BDO benadrukt dat de kwaliteit van zorg niet onder druk staat, maar de financiële situatie wel. Het St. Antonius zelf erkent de moeilijke omstandigheden en wijst op de sterk gestegen kosten voor energie, materialen, en personeel. Voor ziekenhuizen in de Randstad, waar de arbeidsmarkt nog krapper is, zijn deze uitdagingen extra zwaar, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.
Adviezen
Ondanks deze financiële druk is het St. Antonius wel in staat geweest om de bouw van een nieuw pand voor geboortezorg en kindergeneeskunde in Utrecht uit eigen middelen te financieren. Volgens het ziekenhuis komt deze investering niet tot uitdrukking in de cijfers van BDO. BDO benadrukt het belang van investeringen in digitalisering en automatisering om de personeelskrapte te verlichten en zorg efficiënter te maken. Het St. Antonius ziet deze adviezen als noodzakelijk en werkt intern aan kostenbesparingen, zodat beschikbare middelen optimaal worden benut.
Ranglijst
In tegenstelling tot het St. Antonius ziekenhuis hebben enkele andere ziekenhuizen juist een hogere positie op de ranglijst behaald, hoewel ook hun cijfers lager uitvallen dan voorheen. Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort is bijvoorbeeld gestegen naar de vijfde plek, ondanks een daling van hun cijfer van een 9 naar een 8. Het Diakonessenhuis klom van plaats 37 naar 21, met een constant cijfer van een 7.
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) pleit bij de landelijke politiek voor meer financiële middelen om de zorg toegankelijk, betaalbaar, en van hoge kwaliteit te houden. Voorzitter Ad Melkert wijst op de urgentie van de situatie: zonder ingrijpen zou de zorg vast kunnen lopen. Hij bekritiseert ook de grote reserves bij zorgverzekeraars en pleit ervoor dat dit geld beschikbaar wordt gesteld voor de ziekenhuizen.