27 sollicitanten willen burgemeester van Utrecht worden

sep 17 2020, 13:28 Gemeente
utrecht1
Maar liefst 27 mensen zien het wel zitten om burgemeester van Utrecht te worden. Zoveel kandidaten hebben gesolliciteerd naar deze functie. De oproep aan vrouwen om vooral te solliciteren resulteerde in 11 vrouwelijke sollicitanten.
Onder de sollicitanten bevinden zich 20 kandidaten met ervaring in het openbaar bestuur. De politieke voorkeuren van de sollicitanten: VVD (6), D66 (6), PvdA (5) en CDA (4). Daarnaast zijn vier kandidaten geen lid van een politieke partij en van twee kandidaten is dat onbekend. GroenLinks is weliswaar de grootste partij van Utrecht, maar er komt dus zeer waarschijnlijk geen burgemeester met die politieke kleur.

Selectie

De komende periode spreekt de commissaris van de Koning met een aantal kandidaten en maakt hij een selectie. Die selectie bespreekt hij met de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad van Utrecht. De vertrouwenscommissie voert daarna gesprekken met kandidaten. Vervolgens stelt de gemeenteraad een aanbeveling vast met daarop twee namen en stuurt die naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De naam van de hoogstgeplaatste kandidaat is openbaar. Tegelijkertijd zendt de commissaris een rapportage aan de minister met daarin zijn oordeel over de procedure en over de kwaliteit van de kandidaten.
De benoeming van de nieuwe burgemeester kan naar verwachting uiterlijk medio januari 2021 plaatsvinden.