In juli 2025 zal Muziekpodium Azotod ophouden te bestaan. Na bijna 50 jaar cultuur, muziek en een plek voor jongeren te hebben geboden, valt het doek.
De afgelopen jaren werden verschillende scenario’s onderzocht om een gezonde bedrijfsvoering te behalen, maar deze zijn helaas niet haalbaar gebleken. Daarnaast werden subsidieaanvragen aan Gemeente Utrecht structureel afgewezen.
Een gezellige en veilige plek waar jongeren hun creativiteit kwijt konden, veel mochten proberen en leerden organiseren. Zo kan een grote groep oud-vrijwilligers uit De Meern en omstreken terugkijken op hun tijd bij Azotod. Bijna 50 jaar geleden ontstaan uit de 2 culturele jeugdcentra De Kruk en De Tobbe, werd Cultureel Jongerencentrum Azotod de plek waar jongeren hun eigen vertier konden organiseren. Iconische evenementen als Nacht van de Klacht en PaasRock trokken artiesten als De Dijk, Kane, Direct, Within Temptation en Herman Brood naar De Meern.
Zelf doen
Ook was Azotod jarenlang vaste stek van jongerenfeesten als Nightvibes, met iedere maand een ander thema. Helemaal zelf bedacht en georganiseerd door een trouwe werkgroep, onder toezicht van een beroepskracht. Zakelijk leider Joop de Lange vertelt hierover: “Die vrijheid is wat Azotod zo leuk en zo’n succes maakte. Jongeren kregen hier de ruimte om te organiseren wat zij leuk vonden. Wel onder professionele begeleiding natuurlijk, dus maak maar een plan en een begroting en dan gaan we het er eens over hebben.” Het zelf doen en leren heeft bij Azotod altijd centraal gestaan. De Lange: “Bier tappen, posters ontwerpen en verspreiden, acts regelen, decoratie maken, licht- en geluid verzorgen, met omwonenden in gesprek gaan, tenten opbouwen… je kunt het zo gek niet bedenken of jongeren hebben het hier kunnen leren. Heel veel Azotod-vrijwilligers hebben hier in hun latere leven profijt van gehad. Er zijn zelfs voorbeelden van vrijwilligers die hier de basis voor hun verdere carrière hebben gelegd en van hun vrijwilligerswerk hun dagelijkse werk hebben gemaakt.”
Jaren na de brand
In 2004 werd Azotod grotendeels verwoest door een brand. Vanaf 2007 ging Azotod weer open, maar een structurele subsidie vanuit Gemeente Utrecht kreeg de organisatie niet meer. Azotod werd dus een zelfstandig muziekpodium en dat bleek niet altijd makkelijk. Met twee beroepskrachten en een groep vrijwilligers werd hard gewerkt om de omgeving opnieuw een divers aanbod muziekevenementen te kunnen bieden. De Lange zegt hierover: “We hebben de laatste 17 jaar veel ups en downs en financieel onzekere tijden gekend. De connectie met jongeren zijn we langzaam verloren nadat de alcoholgrens verhoogd werd naar 18. Waar we een veilige thuishaven konden zijn met feesten voor de 16+ jeugd, lonkte de stad wellicht meer voor 18-plussers.” Ook de langdurige sluiting gedurende de Covid-19 pandemie is Azotod niet in de koude kleren gaan zitten.
Niet failliet
De afgelopen jaren heeft Azotod verschillende samenwerkingen onderzocht met andere muziekpodia in de stad Utrecht, maar dit is helaas op niks uitgelopen. Ook de aangekondigde Btw-verhoging op cultuur zal Azotod niet helpen. De Lange wil benadrukken dat Azotod niet failliet is. “Er gaan altijd wilde verhalen over Azotod. Feit is dat we met de huidige huurinkomsten uitkomen, maar dat het de afgelopen 17 jaar niet mogelijk is gebleken Azotod winstgevend te maken of een buffertje op te bouwen. We sluiten Azotod in 2025 met alle financiële betrokkenen netjes af.”
De exploitatie van het gebouw aan de Meerndijk 126 wordt voortgezet door Best Life Church, die hier sinds 2023 hun diensten organiseert. Maar voordat voor de laatste keer de tl-verlichting aan gaat, wachten er nog een hoop gezellige avonden. Tot juli 2025 zal Azotod een divers programma blijven aanbieden. Op de agenda staan vaste dansavonden als Let’s Dance to 80’s, 90’s 00’s, maar er is ook ruimte voor nostalgie. Zo vieren De Weduwen, ontstaan als groep voor het jaarlijkse Nacht van de Klacht in Azotod, in januari hun 35-jarig jubileum. Er komt een Earth&Fire fanclub-dag, livemuziek voor het goede doel en een avond stampende house. Op www.azotod.nl zal de programmering netjes bijgehouden worden.
Met onbeschrijflijk veel dank aan alle vrijwilligers, organisatoren van evenementen, beroepskrachten, vaste leveranciers en iedereen die Azotod in de loop van 50 jaar een warm hart toegedragen heeft!