Aandacht voor muurkunst Leidsche Rijn in fotoboek Joost van Waert

25 feb , 10:03 Cultuur
unnamed 10
Historische Vereniging

Joost van Waert, een grafisch vormgever en fervent fietser, heeft zich toegelegd op het vastleggen en delen van muurkunst in Utrecht, waaronder deze specifieke gebieden. Zijn werk richt zich niet alleen op het maken van kunst, maar ook op het documenteren ervan, wat resulteerde in zijn fotoboek Muurkunst in Utrecht.

In Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn omvat muurkunst een breed scala aan uitingen: van moderne muurschilderingen tot historische gevelstenen, gedichten en tegeltableaus. Deze vormen van kunst zijn vaak te vinden langs openbare wegen en geven de wijken een eigen identiteit. Joost benadrukt dat je in deze relatief jonge stadsdelen, maar ook in de oudere kernen zoals Vleuten en De Meern, verrassend veel moois kunt ontdekken als je goed kijkt. Denk hierbij aan kleurrijke schilderingen die verhalen vertellen over de lokale geschiedenis, natuur of gemeenschap, maar ook aan kleinere, subtiele werken die je zomaar over het hoofd kunt zien.

Een concreet voorbeeld van recente muurkunst in de regio is te vinden aan het Berlijnplein in Leidsche Rijn, waar kunstenaars Munir de Vries en Jamienee in april 2024 samen met lokale jongeren twee indrukwekkende muurschilderingen maakten voor een hangplek. Dit soort initiatieven laat zien hoe muurkunst niet alleen esthetisch is, maar ook een sociale functie heeft: het betrekt de gemeenschap en geeft jongeren een stem. In Vleuten en De Meern zijn vergelijkbare projecten te vinden, vaak ondersteund door lokale organisaties of bewonersinitiatieven, zoals het kleurrijke ontwerp van Frans Hofmeester voor het viaduct onder de Albatrosbrug.

Joost van Waert heeft in zijn boek meer dan 600 kunstwerken uit heel Utrecht verzameld, waaronder dus ook werken uit deze wijken. Hij speurde niet alleen het oude centrum af, maar ook de buitenwijken, van Leidsche Rijn tot Overvecht. Zijn aanpak laat zien dat muurkunst niet beperkt is tot grootse murals; het kan ook een oude gevelsteen zijn of een mozaïek dat een stukje geschiedenis vertelt. In Leidsche Rijn, een Vinex-wijk die nog volop in ontwikkeling is, vormt deze kunst een tegenwicht tegen de nieuwbouwuniformiteit, terwijl het in de oudere dorpen Vleuten en De Meern juist aansluit bij het behoud van hun dorpse karakter.