In dezelfde categorie als oliebollen eten op oudjaarsavond: oranje tompoucen op Koningsdag. Bij Bakkerij Van Straaten in De Meern staat de rij tot buiten aan toe. Net als op oudjaarsdag voor de oliebollen. De traditie neemt steeds grotere vormen aan.
Onderzoek leert dat de oranje tompouce sinds 27 april 1967 - de geboortedag van de koning Willem-Alexander - Koningsgebak is. Sinds hij koning is, neemt de verkoop van oranje tompoucen op 27 april allen maar toe. Sommige bakkers draaien dankzij de tompoucen dubbele omzetten.
Even wat tompouce-weetjes: het gebakje is bijna altijd vier bij tien centimeter en bevat 300 calorieën. De tompouce (de roze) werd naar verluidt voor ’t eerst, door een Mokummer banketbakker in Amsterdam gemaakt. Het idee is mogelijk gepikt van het soortgelijke Franse taartje millefeuille, dat al in 1651 werd gemaakt.
En waarom heet een tompouce tompouce? Het gebakje zou zijn vernoemd naar een Friese circusdwerg met de naam Admiraal Tom Pouce, die deze naam had afgekeken van een Amerikaanse circusdwerg met de naam General Tom Thumb. Maar waarom er nou een gebakje is vernoemd naar een circusdwerg is niet helemaal duidelijk.
Over de schrijfwijze is ook nogal wat onduidelijkheid. De Hema, die sinds jaar en dag tompoucen verkoopt, schrijft ook tompouce. En bij Tom Poes denk je toch aan dat vriendje van Ollie B. Bommel?
In elk geval staan we er voor in de rij op Koningsdag bij Bakkerij Van Straaten. Maar hoe je zo'n ding nou netjes eet......