Peter van Liere: 25 jaar huisarts in De Meern

03 jul 2017, 14:15 Algemeen
petervanliere
Sietse Bijkerk

25 jaar is hij huisarts in De Meern, eerst samen met collega Lambers, maar altijd in het statige pand aan de Zandweg. Een interview met Peter van Liere.

Er is inmiddels veel veranderd en toch veel hetzelfde gebleven, volgens Van Liere. "Voor mij is het directe en persoonlijke, het ‘live‘ contact met mensen de mooiste kant van het huisartsenvak." In de eerste jaren wilde hij nog graag patiënten overtuigen van zijn kennis en ervaring. Al snel kwam hij tot de conclusie dat de patiënt centraal stellen hen beiden verder helpt. En sindsdien staat de relatie met de patiënt voorop.

Baby's zien opgroeien tot volwassene

Als hoogtepunt van de afgelopen 25 jaar noemt huisarts Van Liere de levensloopgeneeskunde. "Ik mag al 25 jaar met mensen, met gezinnen, meelopen. Ik heb baby’s zien opgroeien tot volwassenen. En volwassenen senior zien worden." Natuurlijk zijn er niet alleen hoopvolle verhalen. Meermalen was er ook sprake van afscheid nemen: het ontvallen van de twee dierbare collega’s Angela en Ini.

Asielzoekers

Peter van Liere is ook opleider van nieuwe huisartsen en verleent hij met zijn collega’s huisartsenzorg aan asielzoekers in Utrecht, Zeist en Amersfoort. Bovendien is de praktijk in die 25 jaar van zo’n 3.200 patiënten toen naar bijna 7.500 patiënten nu gegroeid. Daarmee is het de grootste praktijk van De Meern. Zo groot dat het pand aan de Zandweg te klein werd en mede om die reden 6 jaar geleden werd besloten een satellietlocatie te openen in Vleuterweide. Het toenmalige Hofpoort Ziekenhuis opende op dezelfde locatie poliklinieken, en bood röntgen- en laboratoriumfaciliteiten. Hierdoor was een nauwere samenwerking met de ziekenhuisspecialisten mogelijk: de zogenoemde anderhalvelijnszorg. Peter van Liere constateert dat door de jaren heen de lijnen met specialisten korter en de verslaglegging sneller en beter is geworden. De schaalvergroting van ziekenhuizen, opnameduur en minder gezamenlijke bijscholingen hebben echter tot gevolg dat Van Liere minder specialisten van gezicht kent.

Keuze bij de patiënt

Steeds meer technologie deed haar intrede, maar de technologie zal nooit de menselijke waarden van het vak kunnen overnemen, vindt Peter van Liere. "Hoewel patiënten steeds meer controle over hun eigen zorg krijgen, zullen zij nooit zelf deskundige worden. Ik ben ervan overtuigd dat patiënten behoefte aan onafhankelijk advies blijven houden, net als hulp bij het maken van keuzes." De afgelopen jaren is veel ziekenhuiszorg doorgeschoven naar de thuissituatie. Dit creëert meer verantwoordelijkheden voor de huisarts maar ook meer mogelijkheden. Een boeiende ontwikkeling, volgens de Meernse huisarts.