Bij een manager van een crematorium denk je niet direct aan een jonge vrouw van 29. Toch is dat de leeftijd van Lisan Kroot, die het nieuwe crematorium Domstede in Leidsche Rijn bestiert. Wij maakten kennis met deze jonge, ondernemende dame.
Een voordehand liggende vraag is natuurlijk hoe ze bij het crematorium terechtkwam. Dat was een logische stap, vertelt ze: ze heeft hotelschool gedaan, en hospitality is een belangrijke kerntaak van een crematorium. "Ik werkte hiervoor op cruiseschepen, en daar was het de uitdaging om alles zo goed mogelijk te regelen voor onze gasten, en om net een stapje extra te zetten. Ik streefde er altijd naar dat de gasten tevreden en gelukkig waren. Dat is in een crematorium niet anders: wij moeten zorgen dat de gasten hier goed worden ontvangen en dat alles zo goed mogelijk verloopt. Dus de achtergrond en opleiding zijn logisch."
Toch had ze niet bedacht dat ze bij een crematorium wilde werken. Het was haar moeder die haar op een vacature in deze branche wees en zag dat het paste bij Lisan. "Natuurlijk heb ik er goed over nagedacht. Ik heb de dood nooit eng gevonden, die hoort bij het leven. En ook hier wil ik dat altijd alles tot in de puntjes verzorgd is, ook bij sociale uitvaarten die door de gemeente worden betaald. Daar maken wij geen verschil in."
Lisan was voorheen manager van het crematorium in Tiel. Ze begon daar op haar 27e. Sinds augustus is ze 'de baas' van Domstede in Leidsche Rijn. Het team dat ze aanstuurt, bestaat uit 17 personen, verdeeld in een crematoriumteam en een horecateam. De werkzaamheden van het crematoriumteam zijn divers: van het ontvangen van de gasten tot het verzorgen van de overledenen. "Iedereen die hier werkt heeft daar dan ook goed over nagedacht, je solliciteert hier niet zomaar", aldus Lisan, die op drukke dagen gewoon meedraait en ook alle werkzaamheden doet.
Lisan wil dat 'haar' crematorium bekender wordt en dat men er een goed gevoel bij heeft. "Ik wil er wel voor waken dat we het te druk krijgen. Je moet mensen de tijd gunnen om afscheid van hun dierbare te nemen zonder dat de volgende groep al staat te wachten. Als het druk is hebben we maximaal vijf crematies op een dag. Nabestaanden hebben dan genoeg tijd om afscheid te kunnen nemen. En veel kan, nee verkopen doen we eigenlijk niet. Of je nou Griekse hapjes, luxe canapés of Groninger kruidkoek van de bakker uit Groningen wil, wij regelen het."
Lisan overlegt ook geregeld met andere locatiemanagers van DELA. Ze wisselen ervaringen en tips uit. "We zijn geen eilandjes. Zo kon ik laatst adviseren bij een nieuw te bouwen crematorium. Een huiskamer, was mijn tip, want ik merk hier dat er behoefte is aan een huiskamer voor kleine groepen. Het is handig als we elkaar zo kunnen helpen."