Er is een zogeheten biodiversiteits-scan van de wijk Terwijde in Leidsche Rijn gemaakt. Deze scan laat zien waar in de wijk de leefomgeving van planten en dieren kan worden uitgebreid.
Dat is niet zo ingewikkeld: kleine aanpassingen in de ontwerpen van gebouwen en buitenruimten kunnen al zorgen voor een zo groot mogelijke biologische rijkdom. Door deze aanpassingen wordt Terwijde straks niet alleen een leefomgeving voor mensen, maar ook voor planten en dieren.
Tussen 2007 en 2014 stond de woningbouw in Terwijde op een laag pitje. In de tijd daarvoor is de openbare ruimte voor deze wijk definitief ontworpen. De woningbouwprojecten komen nu weer in ontwikkeling. Dit biedt de kans om naast de lichte aanpassingen in de openbare ruimte ook te kijken naar de maatregelen die genomen kunnen worden om biodiversiteit te vergroten. Met alle afzonderlijke ontwikkelaars in Terwijde is gesproken over de inrichting van binnenterreinen in de wijk. Dit leidde tot een aantal aanpassingen van de nog te bouwen woningen. Denk hierbij aan: vogelverblijven, insectenhotels en groene daken. Ook is een aantal privé-binnenterreinen geheel ontworpen om stadecologie zoveel mogelijk te stimuleren. Leuk toch?