Een deel van het terrein van BASF aan het Strijkviertel in De Meern heeft vervuilde grond. Deze week is begonnen met sanering van die grond.
In de grond zitten VOCL, een verzamelnaam voor Vluchtige OrganoChoor-verbindingen. Projectmanager Bouke Lases laat op een plattegrond zien waar de vervuiling zit. Deels ook onder één van de gebouwen op het terrein. "Wij gaan hier langs het gebouw de riolering vervangen, omdat we regenwater en afvalwater apart willen laten verwerken. Bij zulke projecten controleren we altijd de grond. Zo stuitten we op de vervuiling."
De toxische stoffen zitten al decennia lang op die plek in de grond, vertelt Lases. BASF nam in 2006 Engelhard Corporation over dat op die locatie in De Meern was gevestigd, dus kent het ontstaan van de vervuiling niet. "Het is een historische vervuiling. Wij werken hier niet met de aangetroffen stoffen en we hebben er hier ook nooit mee gewerkt."
Desalniettemin moet het opgeruimd worden op de plek waar de riolering wordt vervangen. Dat gebeurt volgens strenge saneringsvoorschriften. De grond onder het gebouw die ook die VOCL bevat, blijft voorlopig zitten. "We hebben een aantal plekken gecontroleerd en kunnen dus ongeveer inschatten waar de vervuiling zit. Als we hier nog een keer gaan verbouwen, moeten we de grond saneren. Het nadeel is alleen dat de stoffen dieper in de grond zakken, dus de saneringswerkzaamheden vinden dan op steeds grotere diepte plaats."
Op de vraag of de VOCL ook in het grondwater terecht kunnen komen, antwoordt Lases dat hij dat niet verwacht. "De toxische stoffen zitten al heel lang op dezelfde plaats in de grond. Ik verwacht niet dat die zich opeens gaan verplaatsen."