Wat moet je doen bij een verdachte situatie?

09 mrt 2016, 18:19 Algemeen
brandgang
De inbraken van de laatste tijd zorgen voor een snelle, stevige groei van de WhatsApp-buurtgroepen in Leidsche Rijn. Maar wat moet je nou precies doen als lid van zo'n WhatsApp-groep? We vroegen het wijkagent Jan-Michiel Quak.
"Wij willen graag alerte bewoners, die bij verdachte situaties 112 bellen. Dat is het allerbelangrijkst. Daarna kun je het in de groep melden." Wat verdachte situaties zijn, is lastig aan te geven. Jan-Michiel: "Mensen zijn geneigd zaken positief te zien. Als iemand in een brandgang aan poorten voelt of ze open zijn, kan dat aanleiding zijn om 112 te bellen. Wij merken dat mensen dan snel denken 'hij zal wel bevriend zijn met de mensen die er wonen', terwijl dat echt niet zo hoeft te zijn."

Alert zijn

Alert zijn dus. En als je wat verdachts ziet en je hebt 112 gebeld, de groep gemeld wat je waar hebt geconstateerd, wat kun je dan doen? "Burgers mogen iemand aanhouden. Dus als je een inbreker betrapt, mag je hem aanhouden en wachten tot de politie er is", aldus Jan-Michiel. Maar hij is de eerste om toe te geven dat dit niet voor iedereen is weggelegd. "Het hangt er helemaal van af hoe stevig je in je schoenen staat en wat je kunt. Maar je mag achter een inbreker aan rennen en hem aanhouden."

Eigen veiligheid

Hij is voorzichtig met te zeggen wat je vervolgens mag doen om iemand aan te houden. Als iemand geweld tegen je gebruikt, moet dat wat jij eventueel terug doet, in verhouding staan. En dat is een grijs gebied. "Maar mijn advies is om iemand te laten lopen als hij geweld gebruikt. Denk altijd eerst aan je eigen veiligheid, die is het belangrijkste." Hij voegt eraan toe dat je wel een probleem hebt als je iemand die je verdenkt van een inbraak meteen met een honkbalknuppel op z'n hoofd slaat, zonder dat die persoon geweld heeft gebruikt. Daar is de verhouding zoek.

Nijevelt

Over de inbraken van de laatste tijd zegt de wijkagent dat de politie daarmee bezig is. Er wordt forensisch onderzoek gedaan na een inbraak en de uitslag daarvan duurt altijd even. De inbraken worden ook met elkaar vergeleken door de politie. Als de methode en tijdstip steeds hetzelfde is, kan het om dezelfde inbreker gaan. Maar veel kan hij er niet over loslaten. Dat de wijk Nijevelt opeens vaak het doelwit is, is op zich niet zo verwonderlijk: "Die wijk heeft veel brandgangen en plekken waar je je eenvoudig kunt verstoppen. Het is er niet zo overzichtelijk, dat is handig voor inbrekers."

Niet gek laten maken

"Er zijn nu een aantal inbraken in een relatief korte periode. Maar we moeten ons ook niet gek laten maken. Het is heel lang heel rustig geweest in Leidsche Rijn. Het is niet zo dat het opeens heel onveilig is. We moeten wel goed opletten en alert zijn. En op tijd 112 bellen."
Aanmelden bij een WhatsApp-buurtgroep kan via www. utrechtalert.weebly.com