18 locaties onderzocht als mogelijke tippelzone

sep 06 2017, 11:52 Algemeen
schermafdruk 2017 09 06 121912
De gemeente Utrecht heeft de afgelopen maanden achttien mogelijke locaties onderzocht die als tippelzone zouden kunnen dienen, waarvan acht aan onze kant van het kanaal. Twee bleven er over: Boteyken in De Meern en Lage Weide in Leidsche Rijn.
Op 29 mei was al bekend dat de meest geschikte locaties volgens de gemeente Utrecht Boteyken in De Meern en de Elektronweg in Lage Weide zijn. Dat staat in de raadsbrief van die datum, die pas 4 september openbaar is gemaakt. De geheimhouding was ingesteld door het college van Utrecht om de tijd tussen het bekend maken van de locaties en de 'consultatie van de betrokkenen' zo kort mogelijk te houden. 'Zodat de belangen van omwonenden en derden zo min mogelijk worden geschaad', aldus de raadsbrief.

De onderzochte locaties

Nieuwe Houtenseweg in Oost,
Archimedeslaan in Oost,
Tussen de Rails in Zuid,
Havenweg in West,
Tractieweg in West,
Westkanaaldijk bij De Fabrique,
Keulsekade in West,
Elektronweg in West,
Soestwetering in Leidsche Rijn,
Meijewetering in Leidsche Rijn,
Heldinnenlaan in Leidsche Rijn,
Groenewoudsedijk in Leidsche Rijn,
Taatsendijk in Leidsche Rijn,
Oudenrijnsepad in De Meern,
Oudenrijnseweg (Boteyken) in De Meern,
Molensteijn in De Meern,
Floridadreef in Overvecht,
Westraven in Zuidwest.
Acht van de onderzochte locaties bevinden zich in Leidsche Rijn en De Meern. Er is bij de locatiekeuze gelet op onder meer bereikbaarheid met het openbaar vervoer voor de prostituees, beschikbaarheid van het gebied, verkeerstechnische inpasbaarheid, ruimte voor afwerkplekken en ruimte om sociaal-medische voorziening te bouwen, sociale fysieke veiligheid, afstand van woningen en de mogelijkheid om een afscherming tussen de tippelzone en de nabijgelegen woningen te plaatsen. Die afstand moet 75 meter zijn, en als die minder is, moet er een afscherming kunnen worden geplaatst. Ook mag de zone niet te dicht bij een gebied met een recreatieve functie zijn.

Zeven locaties

Na onderzoek bleven er zeven locaties over. Naast de Boteyken en Lage Weide waren dat de Floridadreef in Overvecht, Soestwetering met parallelweg in Leidsche Rijn, Meijewetering in Leidsche Rijn, Archimedeslaan in Oost en Molensteijn in De Meern (vlakbij Boteyken). Deze zijn nader onderzocht, met als resultaat dat de Boteyken en de Elektronweg in Lage Weide het meest geschikt zijn.

Draagkracht voor tippelzone

Het rapport beschrijft de keuzes. Zo wordt bij de Floridadreef in Overvecht vermeld dat er twijfels zijn 'of de wijk voldoende draagkracht heeft voor een tippelzone’. De Soestwetering met parallelweg werd minder geschikt geacht vanwege de nabijheid van bedrijven die open zijn tot 21.00 uur. De Meijewetering zou te afgelegen zijn en er is geen doorgaand verkeer. Dat laatste geldt ook voor Molensteijn. Ook de Archimedeslaan is volgens het onderzoek ‘afgelegen en biedt weinig overzicht door bosrijke ligging’.

Duizenden handtekeningen

Intussen zijn er in zeer korte tijd duizenden handtekeningen verzameld van verontruste buurtbewoners die verloedering van hun buurt vrezen. Ook de ondernemers op bedrijventerrein Oudenrijn - waar Boteyken ligt - houden hun hart vast. Mandy van de Bilt van Clean Skin: "Als dit doorgaat kan ik wel ophouden. Ik heb een wellnesscentrum, veel van mijn klanten, waaronder veel vrouwen, komen 's avonds. Die blijven weg met een tippelzone naast mijn deur, dat kan ik je wel vertellen." De ondernemers hebben vanavond overleg met vertegenwoordigers van de gemeente.