De boom van Suzan is gekapt

Foto: Hans de Heer

De boom van Suzan aan de Pieter d’Hontlaan is gekapt. Veel Leidsche Rijners van het eerste uur weten wel wat dit inhoudt, maar veel bewoners ook niet. Een korte toelichting. Door Rosanna Del Negro.

Er woonde eens een jonge vrouw in Leidsche Rijn. Ze had een slanke gestalte en lang bruin haar. Ze was gelukkig getrouwd en had drie lieve dochters. Suzan, zo heette de vrouw, had een idealistische persoonlijkheid; ze hield van dieren, planten maar vooral van bomen en vond dat deze een plek verdienden in Leidsche Rijn net zoals woningen en mensen. Ze begreep niet waarom oude bomen niet ingepast konden worden in de nieuwe wijk, waar het echter bijna altijd op uitdraaide in de bouwplannen. Daar verzette zij zich dan ook met hand en tand tegen. Met succes, want ze wist een zomereik te redden.

Nagedachtenis

Op de site van beleefleidscherijn.nl staat de geschiedenis uitgelegd van de zomereik van Suzan en wat erna gebeurde: ‘Suzan Cornelissen overleed in 2017. Ter nagedachtenis aan haar inzet om bomen in Leidsche Rijn te behouden, is in 2018 een tekst om de door haar geredde boom op het fietspad aangebracht: Suzan saved my life. Dus als je daar fietst en deze tekst ziet, dan weet je wat het betekent.’

Polemiek op Facebook

Op het facebookaccount Vinex Vrienden is een polemiek ontstaan omtrent het kappen van de boom. De een zegt dat de gemeente goed eraan heeft gedaan om de boom weg te halen, omdat er gevaar dreigde, de ander kan niet begrijpen waarom er toch maar altijd bomen weggehaald worden en er niet op professionele wijze moeite gedaan wordt om ze te behouden.
Een wijkbericht is verspreid, het gezin van Suzan ingelicht, de aanplant van een nieuwe boom aangekondigd. Toch voelt voor veel Leidsche Rijners van het eerste uur de kap als een blauwe plek die aangeraakt wordt.

Cookieinstellingen