Koning Willem-Alexander op werkbezoek bij St. Antonius Ziekenhuis

Foto: St Antonius Ziekenhuis

Koning Willem-Alexander bracht op vrijdagmiddag 15 december 2023 een werkbezoek aan het St. Antonius Ziekenhuis in Leidsche Rijn. Het werkbezoek stond in het teken van de toekomst van de zorg.

Door vergrijzing, personeelstekorten en de groeiende mogelijkheden tot behandeling staat de betaalbaarheid en de toegankelijkheid van de zorg onder druk. Tijdens het bezoek ging Koning Willem-Alexander in gesprek met zorgverleners over hoe het St. Antonius Ziekenhuis een toekomstgerichte zorgtransformatie inricht. Hij kreeg een rondleiding op verschillende afdelingen.

Het personeel en patiënten staan de koning met mobieltjes in de hand op te wachten langs de route die hij volgt in het ziekenhuis. Op de afdeling Oncologie vertelt een verpleegkundige hem over de pilot ‘Mission Impossible’. Binnen deze pilot hebben verpleegkundigen oplossingen bedacht om de zorg zo te organiseren dat zij meer tijd hebben voor de patiënt, terwijl het werkplezier en de kwaliteit van zorg verbeteren. Dit doen zij door anders te kijken naar de rol- en werkverdeling tussen verpleegkundigen en door het betrekken van familie bij de zorg. Willem-Alexander stelt kritische vragen en informeert naar hoe de patiënten dit beleven. Hij voert een kort gesprek met een van hen, een lokale ondernemer uit Woerden.

Ook bezoekt de koning het medisch servicecentrum van waar virtuele patiëntenzorg aan huis wordt gefaciliteerd, en de Spoedeisende Hulp. Bij deze laatste wordt uitgelegd hoe gips bij simpele breuken vervangen wordt door braces en hoe via een app (Virtual Fracture Care) patiënten thuis zelf aan hun herstel werken. Zij hoeven niet meer voor nacontrole naar het ziekenhuis, waardoor het aantal bezoeken aan de betreffende polikliniek met 96% is gedaald.

Dit werkbezoek paste in het kader van meerdere bezoeken van Koning Willem-Alexander aan ziekenhuizen en medische organisaties in Nederland.

Cookieinstellingen