Tune In: therapeutisch en experimenteel samen muziek maken

Foto: RDN

Elke dinsdagmiddag, in een sfeer van creativiteit en samenhorigheid, wordt er in muziekpodium Azotod gezongen, gesproken en muziek gespeeld. Organisatie Lister organiseert dit boeiende improvisatie- en compositieproject in samenwerking met Cultuur19.

Voor het tweede jaar op een rij vindt Tune In, zoals de muzieksessies heten, plaats in de zaal van Azotod. Ook na de overname van het muziekpodium door een kerkgemeenschap kan Lister van de locatie en van alle faciliteiten gebruik blijven maken. Momenteel vinden er muzieksessies op vier locaties plaats, waarvan twee in Leidsche Rijn, in Azotod en in Hogeweide. Andrea Schmitz is een toegewijde kracht achter Tune In, die ooit als deelnemer begonnen is, vrijwilliger werd en nu onder andere verantwoordelijk is voor de PR. Schmitz: “Tune In is voor iedereen toegankelijk is, ongeacht je muzikale ervaring of achtergrond. De sessies in Hogeweide hebben een prikkelarme opzet, speciaal voor deelnemers die dat prettiger vinden. Dit biedt een inclusieve omgeving waar men zich op zijn gemak kan voelen.”

Aan het project kun je gratis meedoen, ook deelnemers die geen cliënt zijn van Lister, een organisatie die personen met een psychische kwetsbaarheid of verslavingsproblematiek begeleidt. Schmitz vertelt: “Het sociale aspect is erg belangrijk voor ons en onze cliënten, maar wat opvalt is dat de deelnemers gedurende het project vooral meer zelfvertrouwen opbouwen en zich comfortabeler voelen om het podium te betreden. Een andere mooie bijkomstigheid is het loslaten van perfectionisme. Tune In is improvisatie, dus alles mag en kan.”

Afgelopen dinsdag was de tweede sessie van de reeks en gedurende de komende zes weken worden onder begeleiding van professionele muzikanten, composities gecreëerd. Iedereen krijgt alle ruimte om muzikale ideeën en impulsen te verkennen en te integreren in de composities. Muzikale ondersteuning wordt onder andere geboden door Jesse Brouwer: “Alle sessies bestaan uit de onderdelen improviseren, componeren en verhalen vertellen. Vanmiddag fungeren Rolling in the Deep van Adele en Happy van Pharrell Williams als basis voor een compleet nieuw muziekstukje.”

De deelnemers gaan in groepjes uiteen met verschillende instrumenten, variërend van (elektrische) gitaar, keyboard, drums tot tamboerijn en microfoon. De stukjes worden uiteraard gepresenteerd en ontvangen de nodige complimenten, waarna deze middag wordt afgesloten met een stuk meerstemmig zingen.

De eindpresentatie van Tune In vindt plaats op 12 december in muziekpodium Azotod.

Adverteren op Nieuws Leidsche Rijn? Geïnteresseerd in lokaal adverteren? Wij lichten graag de mogelijkheden toe! Neem contact op met Dolf Verschuren op [email protected] of bel naar 06-40253846.

Cookieinstellingen