Wel of geen reuzewindmolens op 500 meter van Utrechtse woonwijken

Foto: Pixabay

Wel of geen reuzewindmolens op 500 meter van woonwijken? Met deze vraag geven de Buren van Rijnenburg hun mening eigenlijk al te kennen: ze zijn er geen voorstanders van. Hun redeneringen worden weergegeven in onderstaand stuk.

Gert Dijkstra, raadslid EenUtrecht, is samen met de Buren van Rijnenburg en Reijerscop en de bewonersgroep Reijerscop Utrecht/Harmelen de petitie gestart over het besluit van de gemeenteraad de weg vrij te maken voor de bouw van 270 meter hoge windturbines op 500 meter van de voorgenomen woonwijk Rijnenburg én bestaande woningen aan de Reijerscop.
Bovendien staan er straks windturbines op 800 meter van duizenden woningen in Utrecht, De Meern en Leidsche Rijn. ‘Zonder fatsoenlijke participatie mag zo’n ingrijpend besluit eigenlijk niet over de rug van duizenden Utrechters genomen worden.’ Aldus Gert Dijkstra. Er zijn ook nog plannen voor gelijksoortige windturbines op 6 andere locaties nabij wijken. De initiatiefnemers vinden dat je als Utrechter het recht hebt om hier wat over te vinden. Op petities.nl staat de petitie “plaats geen 270 meter hoge windmolens rond Utrecht” die oproept een referendum te organiseren.

Nauwelijks inspraak
Sinds 2016 praat de raad over de Rijnenburger polder. Reijerscop is pas later – in 2017 – aan de plannen toegevoegd. Eerst zou er woningbouw komen, toen een energielandschap en later is daar toen weer woningbouw aan toegevoegd. Met dit compromis kunnen er circa 10.000 woningen minder gebouwd worden op dé plek waar je in Utrecht nog verantwoord kan bouwen. Vanaf 2017 heeft er een participatieproces plaatsgevonden wat door de rekenkamer werd beoordeeld met een 3,4 op een schaal van 1 tot 10. In het commissiedebat van 1 juni bleef wethouder van Hooijdonk volhouden dat de participatie voldoende was. Net als bij de RSU2040 wordt er nu een ingrijpend besluit genomen over Utrecht zonder bewoners mee te nemen.

Wel groen, maar geen gezondheidsschade
De initiatiefnemers van deze petitie zijn voorstander van verduurzamen, maar niet in deze vorm. Wetenschappelijke experts vinden het aannemelijk dat grote windmolens op minder dan 1.200m van woonwijken de gezondheid in gevaar brengen. Bovendien blijkt uit recent onderzoek van CE Delft dat windmolens op zee vele malen voordeliger zijn en windmolens op land niet nodig zijn voor onze energietransitie. In Utrecht zijn bovendien nog zoveel andere duurzame energieplannen denkbaar. Voor meer informatie en om de petitie te tekenen kijk op www.petities.nl
Adverteren op Nieuws Leidsche Rijn? Geïnteresseerd in lokaal adverteren? Wij lichten graag de mogelijkheden toe! Neem contact op met Dolf Verschuren op [email protected] of bel naar 06-40253846.

 

Cookieinstellingen