Brusselplein wordt autovrij vanwege klachten

Foto: Clarita Rijnsent

Vanwege aanhoudende klachten van bewoners en ondernemers heeft de gemeente Utrecht plannen aangekondigd om het Brusselplein autovrij te maken. Het Brusselplein is het hart van het winkelgebied Leidsche Rijn Centrum, dat in 2018 werd geopend. Ondanks de leegstand in het gebied, verwacht de gemeente dat de populariteit ervan in de komende jaren zal toenemen vanwege verschillende projecten die in de omgeving worden opgeleverd.

Het college van burgemeester en wethouders schrijft in een brief aan de raad dat het toenemende gebruik van het Brusselplein positief is, maar ook negatieve gevolgen met zich meebrengt. Het autoverkeer rondom het plein zou de “verblijfskwaliteit” aantasten en er zijn klachten binnengekomen over onveilige en ongewenste situaties. Automobilisten houden vaak geen rekening met het winkelend publiek en de spelende kinderen die zich rondom de fontein bevinden. Bovendien wordt er in de avonduren regelmatig te hard gereden.

Een ander probleem dat wordt aangekaart, is het vrachtverkeer dat het Brusselplein gebruikt om te laden en lossen, hoewel er voor veel ondernemers een ondergrondse expeditiestraat beschikbaar is. Dit vrachtverkeer veroorzaakt schade en overlast, wat onwenselijk is voor het gebied.
Om deze kwesties aan te pakken, is de gemeente van plan om een deel van de Londenstraat, het Brusselplein en de Kopenhagenstraat als voetgangersgebied te bestempelen. Winkels die niet zijn aangesloten op de ondergrondse expeditiestraat zullen venstertijden krijgen voor laden en lossen.

Naast het autovrij maken van het Brusselplein, zullen er maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat het gebied toegankelijk blijft voor hulpdiensten. Dit kan onder andere worden bereikt door gebruik te maken van palen die in de weg kunnen verdwijnen. Marktkooplui zullen een ontheffing krijgen.

 

Cookieinstellingen